REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1784 - Toplam yanitlar: 5

GONDEREN: Leydii on 06/11/2010 15:54:17


ELEŞTİRİ BİR KÜLTÜRDÜR…

Hindistan’da çok ünlü bir ressam varmış. Herkes bu ressamın yapıtlarını kusursuz kabul edecek kadar beğenirmiş ve onu “Renklerin Ustası” anlamına gelen Ranga Geleri olarak tanısa da kısaca Ranga Guru derlermiş.
Onun yetiştirdiği bir ressam olan Racigi ise artik eğitimini tamamlamış ve son resmini bitirerek Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş. Ranga Guru;
“Sen artık ressam sayılırsın Racagi. Artık senin resmini halk değerlendirecek.”
diyerek resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve meydanda en görünen yere koymasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir not bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış.
Racigi birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde görmüş ki tüm resim çarpılardan neredeyse görünmüyor. Çok üzülmüş tabii. Emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvar sanki. Resmi alıp götürmüş Ranga Guru’ya ve ne kadar üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru üzülmemesini ve yeni bir resim yapmasını istemiş. Racigi yeniden yapmış resmi ve gene Ranga Guru’ya götürmüş.
Ranga Guru resmi tekrar şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş. Ama bu defa yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya, birkaç fırça ile birlikte insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir not bırakmasını istemiş. Racigi denileni yapmış.
Birkaç gün sonra gittiği meydanda görmüş ki resmine hiç dokunulmamış, fırçalar da boyalar da bırakıldığı gibi duruyor. Çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru’ya gitmiş ve resme dokunulmadığını anlatmış. Ranga Guru demiş ki;

“Sevgili Racigi, Mesleğinde usta olman yetmez, bilge de olmalısın. Sen ilk resminde insanlara fırsat verildiginde ne kadar acımasız eleştirebileceklerini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. Oysa ikinci resminde onlardan hatalarını düzeltmelerini istedin, yapıcı olmalarını istedin. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye kalkmadı, cesaret edemedi.
Şunu hiç unutma sevgili Racigi, kötü yönde eleştirmek kolaydır, yapıcı eleştiride bulunmak ise eğitim gerektirir. Emeğininin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Onlara göre senin emeğinin hiç bir değeri yoktur. Sakın emeğini bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenle tartışma!”

Hepimiz biliriz ki, eleştiriye açık insanlar daha çabuk gelişirler. Çünkü onlar tecrübeli insanların kendilerine aktardıkları bilgileri doğru kullanarak zamandan tasarruf etmeyi bildikleri gibi eleştiriye duyarsız kaldıklarında da işlerinin ve çalışmalarının zayıf ve kusurlu kalacağının farkındadırlar. Ama bu da demek değil ki her yapılan eleştiriye açık olacağız ve sorgusuz sualsiz kabul edip yolumuzu ona göre belirleyeceğiz. Önce yaptığımız işin iyi, savunduğumuz düşüncenin doğru olduğundan emin olarak hareket etmeliyiz, sonra da bilgece davranmayı becerebilmeliyiz. Bir başka deyişle işimizi iyi bilsek de bize gelebilecek eleştirilerden hangilerini dikkate alacağımızı da iyi kestirebilmeliyiz. Aksi halde, hem yolumuzdan, hem hedefimizden hem de geleceğimizden olabiliriz.
Unutmamalıyız ki; başkalarını bir konuda eleştirirken, eleştirdiği konuda kendisi bir şey yapmamış birinin sözü bizim üzerimizde etkili olmamalı, moralimizi de konsantrasyonumuzu da bozmamalı. Çünkü; eleştiri yapabilmek, bilgi, fikir ve görgü ister. Eleştiren kişinin kendisi işin ustası olmadıkça, dışarıdan gelen bu işgüzarca yapılmış eleştiri oklarına hedef olmamayı ve yolumuza ustaca devam edebilmeyi öğrenmeliyiz. Yerli yersiz yapılmış eleştirileri gereğinden fazla dikkate alarak oyalanmamalıyız, bunlar için kaygılanmamalıyız. Yani bir yola koyulmuşken sürekli yöntem ve taktik değiştirerek her şeyi yüzümüze gözümüze bulaştırabileceğimizi anımsamalıyız. Kendimizin ve yaptığımızın farkında olursak ancak eleştiriye açık olmak ve onu hoş görüyle kabul etmek faydalıdır.
Son söz olarak söylemeliyim ki “Eleştiri yapmak da yapılan eleştiriyi kabul etmek de bir kültürdür. Bu kültürün toplumda doğru olarak yerleşmesi gerekmektedir. Çünkü doğru kişiler tarafından yapılan doğru eleştiriler insanın hem fikri hem de fiziki hayatının gelişmesine katkıda bulunabilir”. O zaman tekrar etmeliyiz:
ELEŞTIRI BIR KÜLTÜRDÜR.

 ŞİMDİ........Acımasızca ,  belden aşağı vuranlar, tartışmanında  şikayetinde ölçüsünü   kullandıkları  kelimelerin nahoşluğuyla paralel götürenler.her ağzı olanın konuşacağını konuşabileceğini  sananlar……  sizlere  söylüyorum arkadaşlar bir  dönüpte kendinize bakın  lütfen  ve varsa eğer,  ,sahipseniz böyle bir kültüre eleştirinizi yapın. Yoksa her  akla geleni buraya  yazmak kadar  basit nahoş amellerin  müsebbibleri,  sebebleri, kişileri,  olmayın lütfen.

  SİMAYIMA ve ZEYNOMA   gelince;

ÂYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LÂFA BAKILMAZ
ŞAHSIN GÖRÜNÜR RÜTBE-İ AKLI ESERİNDE(ZİYA PAŞA)

(İNSANIN AYNASI İŞİDİR, LÂFA BAKILMAZ; BİR KİŞİNİN AKLININ SEVİYESİ, YAPTIĞI İŞTE GÖRÜNÜR.)

 Sizi  bilen biliyorrrrrrr……. Seviyoruz…. Var olun….. sevgilerimleeeeee….







GONDEREN: ZEYNO_35 on 06/11/2010 16:02:21


BU KADAR BAŞKA NE DENİRKİ LEYDİM TEŞEKKÜRLERR................

Back To Top




GONDEREN: ZEYNO_35 on 06/11/2010 16:02:22


BU KADAR BAŞKA NE DENİRKİ LEYDİM TEŞEKKÜRLERR................

Back To Top




GONDEREN: YaQuZa on 06/11/2010 16:13:35


Emeğine sağlık ablammmmmmm,

Eleştiri olmazsa doğrular bulunmaz  ama eleştirilen eleştiriyi algılalmı ve hatalardan ders çıkarmalıdır saygılarımla....





--------------------------------------------------------------
Back To Top




GONDEREN: Simay_ on 06/11/2010 16:14:45


Leydim asil ruhlu insan önünde saygıyla eğiliyorum .Sakın yanlış anlaşılmasın bu teşekkürüm beni savunduğun için değil ,senin gibi bir değeri tanıdığım için onurluyum gururluyum .İnsanların hatalarını hatırlatırken bile bu kadar ince düşünmen ,kültürünle,seviyenle, ölçünle ve doğru çizginle takdire şayaan bu yazını ayakda alkışlıyorum yüreği  güzel insan .Bu güzel makaleyi dikkatle okudum ve burdan kendime ders çıkardım gelecekde insanın önüne ışık tutan bir konu ,paylaşımın için tekrar teşekkür ediyorum ..Saygılar ..

Back To Top




GONDEREN: Leydii on 06/11/2010 16:18:50


TEŞEKÜRLER CANLARIM..

PERDE ARKASINI BİLEN,  ADI GEÇENLERİ AZ ÇOK TANIYAN BİRİ OLARAK  DUYARSIZ KALAMADIM.KALAMAZDIM.

SADECE DOĞRU BİLDİĞİMİ YAPTIM.BENDE TEŞEKKÜR EDİYORUM DUYARLILIĞINIZA...

Back To Top
09/20/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***