Toplam bakislar: 4806 - Toplam yanitlar: 12 |
|
GONDEREN: Toprak on 11/05/2009 10:34:05 |
|
Sofra adabı/ Tatlılar
DONDURMA Dondurma küçük kaşıkla yenilir. Eğer kek ya da çörek yanında servis edilirse tatlı çatalı ve kaşığı kullanmanız gerekir.
PASTA Meyveli tart genellikle çatalla yenilir. Eğer servis çatal ve tatlı kaşığı ile yapılırsa, çatalınızı pastayı sabitlemek için kullanarak kaşığınızla yiyin. Yine servis şekline göre çöreğinizi sadece çatal ile ya da çatal ve kaşık ile yiyebilirsiniz. Eğer kremalı pasta yiyorsanız, kremanın dağılmasını önlemek için çatalınızla yemeniz gerekir.
ERİKLİ PUDİNG Brendi sosunun alevleri söndükten sonra dondurma ya da sos eşliğinde ikram edilen bu tatlının tümü kaşıkla yenilir. Eğer tatlı servisi sırasında brendi ikram edilirse bardağınıza değil pudinginizin üzerine dökün.
ARMUT TATLISI Çatal ile tabağınızdan düşmesini engelleyerek kaşıkla küçük lokmalar halinde yemelisiniz. Eğer sadece kaşık varsa tabağınızı elinizle çevirerek tatlınızı yiyebilirsiniz. Çekirdeği tabağınızda bırakarak şurup sosunu kaşıkla yiyebilirsiniz.
SORBE Yemek servisiyle beraber ya da meyve kabınsa servis edilirse çatal ile yenilebilir. Eğer tatlı olarak servis edilirse kaşıkla yenmelidir.
GÜVEÇ MEYVE Güveç meyve genellikle kaşıkla yenilir. Ancak büyük parçaları sabitlemek için çatal kullanabilirsiniz. Kiraz, erik gibi meyvelerin çekirdeklerini kibarca kaşığa çıkarıp tabağınızın kenarına bırakabilirsiniz
|
Back To Top |
|
GONDEREN: Toprak on 11/05/2009 10:34:26 |
|
Mutfak gereçleri
Kesme tahtası Çok yönlü bir olmazsa olmaz. Meyveden sebze ve ete kadar herşeyi doğrayabilirsiniz. Beyaz akrilik versiyonu en iyisidir, ama ahşap da olabilir.Bakteri oluşumunu önlemek için her kullanımdan sonra mutlaka kaynarsabunlu suyla yıkayın.
Rende Paslanmaz çelikten yapılmış, genelde elde tutulan gereç. Farklı boyda delikleri vardır. Peynirden fındık ve sebzeye kadar olan malzemeleri doğrayabilirsiniz.
Kepçe Ucunda yuvarlak bir parça bulunan uzun saplı gereç. Genelde paslanmaz çelikten yapılır. Çorba servisi için kullanılır.
Ölçü fincan ve
Kaşıkları Küçük fincanlar ve kaşıklar, kuru malzemeleri ölçmek için kullanılır. Sıvılar, büyük ölçü bardaklarında ölçülür.
Kabuk soyucu Ucu kıvrık ve oluklu bıçak. Paslanmaz çelikten yapılır. Meyve ve sebze soymak için kullanılır. Çikolata veya limon kabuğunu süs olarak
kullanmak için de uygun.
Sade kaşık Çok yönlü mutfak gereci. Çeşitli malzeme ve boylarda bulunur.
Oklava Saplı veya sapsız olabilir. Ahşap ya da mermerden yapılır.Saplı versiyonu pasta hamuru için, sapsızı ekmek ya da tortilla hamurunu açmak için uygun.
Delikli kaşık
Yapışmaz ya da paslanmazdır. Karıştırmak, yiyecek akrtarmak ve süzdürmek için mükemmel.
Metal ıspatula
Özellikle kurabiyeleri fırın tepsisinden almak için önerilir.
Lastik/Plastik ıspatula
Daha küçük başlıdır. Pasta hamuru karıştırmak veya kapları kazımak için uygun.
Maşa
Sıcak veya zor alınan yiyeçekler için kullanılır, örneğin mısır.
Yumurta çalkalama aleti. Çeşitli şekil ve boylarda satılır. Yumurta beyazı, krema, sos ya da et suyu çırpmak
|
Back To Top |
|
GONDEREN: Toprak on 11/05/2009 10:34:48 |
|
Sofra düzeni
Çorba kaşığı. Sofra düzenlerken çorba kaşığı sağ baştan birinci sıraya konulmalıdır.
Ordovr çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak soğuk ve sıcak ordövrler için kullanılır. Ana yemeklerde kullanılan çatal ve bıçağa çok benzer fakat biraz daha küçüğüdür. Bıçak tabağın sağ tarafında, sağ baştan ikinci sıraya, çatal ise tabağın sol tarafında, sol başa konur.
Balık çatal bıçağı Bu çatal ve bıçak balık için kullanılır. Bıçak sağ baştan üçüncü sıraya, çatal ise sol baştan ikinci sıraya konur.
Ana yemek Bu çatal ve bıçak ise ana yemekler için kullanılır. Bıçak tabağın hemen kenarına sağ tarafa, çatal ise tabağın yine hemen kenarına sol tarafa yerleştirilir.
Kahvaltı Çatal ve kahve kaşığı kahvaltı için kullanılır. Ya da yemek sofranızda tatlı çatalı, bıçağı ve kaşığı olarak bulunur. Eğer masanızın daha zengin ve şık görünmesini istiyorsanız, kahvaltı sofrası düzenlerken ekmek tabağı kullanabilirsiniz. Tabağın sol kenarına da yağ bıçağı koyabilirsiniz. Ancak kullanılan malzemelerle ilgili değişiklikler de yapabilirsiniz. Örneğin balık yemeğiniz varsa ve bir sos hazırladıysanız kahve kaşığını sos kaşığı olarak da kullanabilirsiniz.
Kusursuz bir sofra hazırlamak için... Sofra düzeni yenen yemeğin şekline ve özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde yeni trend, sofra kurulurken masa örtüsü üzerine taze çiçek yaprakları ve renkli boncuklar serpiştirmek. Masa, mönü ve yer kartlarıyla süslenebilir. Misafirleri yemek hakkında bilgilendirmek için bu kartlar masada herkesin görebileceği bir yere koymak yeterlidir. Masada temizlik ve kullanılacak takımların birbiriyle uyumlu olması önemlidir. Yemek masası düzenlerken, masaya önce temiz, ütülü ve sofra takımlarıyla uyum sağlayacak bir örtü serilir. Yemek tabağı, masanın kenarından iki parmak içeri konur. Tabağın sağına keskin tarafı sola gelecek şekilde yemek bıçağı, tabağın soluna çatal koyulur. Mönüde çorba varsa kaşık, bıçağın sağına yerleştirilir. Bıçak konmayan sofralarda, çatal kaşığın önünde, bıçağın yerini alır. Su ve içki bardağı, sağ tarafta bıçağın uç kısmına doğru yerleştirilir. Masanın uygun yerine tuzluk, biberlik ve çiçek yerleştirilir. Çorba tabakları ya masadaki düz yemek tabaklarının üzerine ya da servis masasına konulur. Kirli çorba tabağı ve kaşığı sağdan alınır. Tatlı ve meyve servisine geçmeden önce masadaki fazla kuverler kaldırılır. Sağdan küçük tatlı tabakları, çatal, bıçak ya da kaşık verilir. Tatlı veya meyve masaya getirilir, herkes dilediği kadar tabaklarına alır.
Oturma düzeni Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri bir araya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır. Mönü ve yer kartlarının uygun ebatlarda olmasına ve okunaklı yazılmasına özen gösterin.
Samimi bir ortam... Eğer konuklarınız yakın dostalarınızsa ve protokol kurallarını uygulamak zorunda değilseniz, sofra düzeninde daha rahat olabilirsiniz. Genel sofra kurallarını uygulayıp, konuklarınızın oturma düzenlerini kendi tercihlerine bırakabilirsiniz. Böyle bir sofra düzeninde küçük sehpaları kullanabilirsiniz.
Resmi bir davette... Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal-bıçaktan başlayacağınızı daima hatırlayın. Yemek yemek için çatalı sağ elinize alabilirsiniz
|
Back To Top |
|
|