Mahluta Çorbası
Malzemeler:
- 2 kuru soğan, doğranmış
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,75 litre tavuk suyu*
- 200gr kırmızı mercimek, ayıklanmış ve yıkanmış
- 100gr pirinç, ayıklanmış ve yıkanmış
- karabiber
- 2 tatlı kaşığı toz kişniş
- tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 2 limon
Hazırlanması:
- Soğanları yağda kavurun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra ateşin altını açıp sık sık karıştırarak karamelize olmalarını sağlayın.
- Soğanları kağıt havlu üzerine koyup bir kenara alın.
- Suyu kaynatıp içine mercimeği ve pirinçleri atın. Karabiber ve kişnişi ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar -35 veya 45 dakika- pişirin.
- Çorbanın tadını kontrol ederek tuzunu ilave edin. (tavuk suyundan dolayı daha az tuz kullanacaksınız)
- Koyuluğunu ayarlamak için gerekirse bir miktar daha kaynar su ekleyin.
- Kaselere alıp üzerine kimyon serperek soğan ve limon dilimleri eşliğinde servis yapın.
Tavuklu güveç
Malzemeler
Hazırlanması
- Tüm sebzeler soyulur, iri iri doğranılıp kızartılır, tavuklar da aynı şekilde yağda kızartılır.
- güvece önce tavuk etleri sonrada üzerlerine de sebzeler konulur.
- Soğanlar iri iri doğranılarak, sarımsak, biber ile yağda kavrulur.
- Domatesler küp seklinde doğranılarak salça baharat ve yarım su bardağından biraz fazla sıcak su ileve edilerek et etlerin üzerine dökülür.
- istenirse kaşar peyniride üzerine koyulur. Fırında 40 dk. pişirilir. afiyetle yenir…
şehriyeli pilav:
malzemeler:
- 2 su bardağı pilavlık (baldo) pirinç
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 su bardağı kaynamış su
- 1 tatlı kaşığı tuz
hazırlanması:
- pirinci 3 kez suyunu değiştirmek suretiyle yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatın.
- tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak suretiyle pembemsi kavurun. ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. yoksa tereyağı hemen yanıp kararabilir.
- şehriyelere tereyağını ilave edip yağ eriyene kadar karıştırın. pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. karıştırmaya devam edin.turkeyarena.com pirinçler parlak bir hal alana kadar kavurun.
- su ölçüsü bire bir buçuktur. kaynamış suyu pirinçlere ilave edip tuzunu da koyduktan sonra orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- piştikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kağıt havlu koyup pilavı demlenmeye bırakın. yoksa tenceredeki buhar pilavların ıslanmasına neden olur.
Kolay Su Böreği
Malzemeler
-
6 adet yufka
-
6 adet yumurta
-
125 gram margarin veya tereyağı
-
1/2 su bardağı sıvı yağ
-
1 paket kabartma tozu
-
3 su bardağı su
-
2 su bardağı beyaz peynir
-
1/2 demet maydanoz
hazırlanması:
-
1. Margarin veya tereyağını eritin, soğumaya bırakın.
-
2. Bu arada yumurtaları derince bir kapta iyice çırpın.
-
3. Yumurtalara eritilip soğutulmuş margarin veya tereyağını, sıvıyağı ve suyu son olarak da kabartma tozunu ilave edin ve çırpın.
-
4. 3 yufkayı aralarına hazırladığınız karışımı sürerek önceden yağladığınız tepsiye yayın.
-
5. Çatalla ezilmiş beyaz peyniri ve maydanozu yerleştirin.
-
6. Kalan 3 yufkayı da yine aralarına karışımı sürerek tepsiye yayın.
-
7. Yufkaları yaymayı tamamladıktan sonra bıçak ile börek üzerinde delikler açarak veya böreği dilimleyerek kalan karışımın tamamını böreğin üzerine dökün.
-
8. Böreği 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin
Roka salatası
Malzemeler:
- 1/2 demet roka
- 2 dal taze soğan
- 10 adet kiraz domates
- 1/2 adet limon
- zeytinyağı
Hazırlanması:
- Rokalar iyice yıkanıp, doğranır.
- Soğanlar ince ince doğranır.
- Domatesler dörde bölünür.
- Limonun suyu sıkılıp zeytinyağı ile karıştırıldıktan sonra salatanın üzerine gezdirilir.
Katmer tatlısı
Malzemeler:
Hamuru:
- 1 yumurta
- 3,5 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 150gr tereyağı
Kızartmak için:
- 750ml sıvıyağ (daha az veya çok olabilir)
Şerbeti:
- 4 su bardağı şeker
- 4,5 su bardağı su
- yarım limon
Hazırlanması:
- Şerbeti için şekerle suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp soğutun.
- Hamur malzemelerinden kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Altı parçaya ayırın. Her birini 15cm çapında açın. 100gr tereyağını eritip (malzemelerden ayrıca) her parçayı yağlayıp üst üste koyun. (en üstü yağlanmayacak) Yağ biraz donunca merdaneyle inceltip (35-40cm çapında) yufka haline getirin.
- Rulo şeklinde sarın. 10-15 dakika buzlukta ardından 30 dakika buzdolabının alt gözünde bekletin. 1 parmak eninde verev veya yuvarlak şekilde kesip kızgın yağda kızartın.
- Kızarttığınız tatlıları anında soğuk şerbete atın. Şerbetin içinden alıp hindistan cevizi, ceviz veya fıstık serperek servis yapabilirsiniz.
google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);