Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
200 gr kıyma
5 su bardağı sıcak su
2 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça ya da 1/2 su bardağı domates rendesi
1 çay bardağı sıvı yağ, tuz
Üzeri için :1 yemek kaşığı tereyağ, kuru nane, kırmızı biber istenirse ince kıyılmış dereotu.
Hazırlanışı:
-
Yeşil mercimekleri 2 bardak suda dağılmayacak şekilde haşlayıp, suyunu süzün.
-
Başka bir tencereye sıvı yağı koyup, yemeklik doğranmış soğanları içine alın. Soğanların pembeleşmesiyle birlikte kıymayı ilave edip kavurun. Salçayı da katıp 1-2 dakika hep birlikte kavurun.
-
Mercimeği kıymalı karışımın içine koyun, sıcak suyu ve tuzu ilave edip kaynamasını bekleyin. Birkaç dakika kaynayan çorbaya erişteleri koyup karıştırın. Erişteler pişene kadar çorbayı kaynatın.
-
Çorba kaynayıp erişteler pişince ayrı bir tavada tereyağında kırmızı biber ve nane kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. İsterseniz servis yapmadan önce üzerine ince kıyılmış dereotu serpebilirsiniz
Kabak Mücver
2 kabak
2 yumurta
2-3 yemek kaşığı kaşar rendesi
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
3-4 dal taze soğan
3 yemek kaşığı un
Karabiber, pulbiber, tuz
-
Kabakları tel süzgeçe rendeleyin, suyunun iyice süzülmesini bekleyin hatta gerekliyse biraz sıkın.
-
Yumurtaları, ince kıyılmış yeşillikleri, kaşar rendesini, un ve baharatları kabak rendesine ekleyip kek kıvamında olacak şekilde karıştırın. Kıvamı için gerekliyse biraz daha un ilave edebilirsiniz.
-
Teflon tavada sıvıyağı kızdırın. Mücver karışımından kaşıkla alıp şekillendirip her iki yüzünü de iyice kızartın.
HÜNKAR BEĞENDİ
Malzemeler
500 g koyun eti, kuşbaşı doğranmış
3 domates ya da domates salçası
2 orta boy soğan
Sıvıyağ
Tuz
Beğendi Malzemeleri
5 patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ / zeytinyağı
1 su bardağı süt
Rendelenmiş kaşar
Tuz
-
Koyun eti sıvıyağda suyunu çekene kadar çevrilir. Yemeklik doğranmış soğan ilave edilip kavrulur. En son küp küp doğranmış domatesler ve tuz ilave edilip pişirilir.
-
Patlıcanlar közlenip kabukları soyulur. Patlıcan içleri doğranır.
-
Tereyağında un sarartılmadan iki dakika kavrulur. Doğranmış patlıcanlar ilave edilir, kavrulurken süt azar azar ilave edilir. Beğendinin kıvamı istenen şekilde ayarlanır. İçine kaşar rendesi ilave edilir.
-
Beğendi servis tabağının kenarlarına doğru konur. Sotelenmiş etler ortaya konup sıcak servis yapılır.
Biberli Trakya Salatası
6 adet kırmızı biber (közlenmiş)
1 demet maydanoz (kıyılmış)
1 demet dereotu (kıyılmış)
6-7 diş sarımsak
1/2 su bardağı zeytinyağı
2çay kaşığı tuz, pulbiber
5 yemek kaşığı elma sirkesi
1 limon suyu
5-6 yaprak taze nane (kıyılmış)
-
Közlenmiş, kabukları soyulmuş biberleri ince ince doğrayın, derin bir kasenin içine alın. Zeytinyağı, sirke ve limon suyu hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. En son yağ, sirke ve limon suyunu ekleyin.
-
Salatayı ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.
Vişneli Etimek Tatlısı
1 paket etimek (klasik)
Vişne sosu
1 su bardağı şeker
500 g çekirdeği çıkarılmış vişne (taze ya da dondurulmuş)
2,5 su bardağı su
Krema
1 litre süt
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket krem şanti
1 paket vanilya
-
Ölçüler 2 orta boy dikdörtgen borcam ya da büyük bir tepsi için yeterli oluyor. Öncelikle etimekleri borcama dizin.
-
Vişne sosu için bir tencereye vişne, su ve şekeri alıp pişirin. Kaynayınca 5 dakika pişirmek yeterli oluyor. Sos sıcakken etimeklerin üzerine yavaşça gezdirin. Etimeklerin hepsinin iyice vişne sosu ile ıslanmasını sağlayın. Vişne tanelerini de etimeklerin üzerine yayın.
-
Islanmış etimekler şişip soğurken kremayı hazırlayın.
-
Krem şanti ve vanilya hariç süt, un, nişasta ve şekeri bir tencereye alıp muhallebi kıvamında pişirin.
-
Kremayı biraz mikserle çırpıp soğutun. Krem şanti (toz olarak) ve vanilyayı ilave edip iyice çırpın. Kremayı etimeklerin üzerine yayın. Dilimleyerek servis yapın, üzerine hindistan cevizi serpin.
Püf noktaları:
-
Vişne sosunun hepsini etimeklerin üzerine dökmeyin. Kepçe ile dökerek yavaş yavaş yedirin.
-
Tatlınızı 1 gece mutlaka buzdolabında dinlendirin, kıvamı daha iyi oluyor.
-
Hindistan cevizini servisten önce bolca dökerek servis yapın.
-
Tatlıdaki şeker miktarı benim için çok fazla. Benim gibi çok tatlı sevmiyorsanız vişne sosuna yarım bardak şeker, kremaya yarım bardak şeker koyun, kremaya da vanilya eklemeyin, daha hafif oluyor.