REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 2904 - Toplam yanitlar: 5

GONDEREN: stroyy on 08/18/2009 19:11:52


Yüce rabbimiz  Yarattıkları arasında en saçkin yere sahip olan, akıl, fikir gibi üstün yeteneklerle donatılan insanın ortak özelliklerinden birisi de mutlu olma arzusudur. Her insan bu arzusuna ulaşmak maksadıyla çalışır, bugünden çok yarınını düşünür ve bunun için hazırlık yapar.
İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelen bir varlıktır. Bu sebeple İslam Dini, insanın hem maddi, hem de manevi ihtiyaçlarını dikkate almış, ferdin mutluluğu için gerekli prensipleri getirdiği gibi, toplumun huzur ve mutluluğu için de bir takım kurallar koymuş, fertlerin karşılıklı hak ve görevlerini belirlemiştir.

     İslam, son ve en mükemmel dindir. Onu insanlığa tebliğ eden Hz. Muhammed (A.S.), peygamberlerin sonuncusudur. İslam dini'nin temel kitabı Kur'an-ı Kerim, Yüce Allah (c.c.)'ın Hz. Muhammed (A.S.) vasıtasıyla insanlığa gönderdiği son mesajıdır. 


           İslam'ın Gayesi

     İslam'ın getirdiği hükümlerin ve koyduğu prensiplerin amacı; insanı ahlaken olgunlaştırarak dünyada huzur ve mutluluğa, ölümden sonra devam edecek olan ahirette ebedi saadete kavuşturmaktır.

     Bu prensipler. Her çağda insanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde mükemmel olup, daima geçerliliğini koruyacak ve değişmeyecektir.

     Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor;

     "Allah katında din, şüphesiz İslam'dir." (Al-i İmran Suresi, ayet; 19)

 

          İslam'ın Temel Prensipleri

     İslam Dini'nin getirdiği hükümleri ve temel prensipleri kısaca üç maddede toplayabiliriz:

    İman İbadet Ahlak.

 

          Allah (C.C.)

    İslam dininde Allah (c.c.)'ın birliği inancı en önemli esastır. Allah (c.c.) yaratıklardan hiç birine benzemeyen yüce bir varlıktır. Ezeli ve ebedidir, varlığı kendindendir. Doğmamış, doğurmamıştır. Her türlü noksanlıklardan uzaktır, sonsuz kudret sahibidir, her şeyi bilir, işitir ve görür.

 

          Peygamberler

    Peygamberler, Allah (c.c.) ile insanlar arasında elçidirler. Allah (c.c.) bu göreve en layık olan kullarını seçmiştir. Yüce Allah (c.c.) insanlara yol gösterici olarak zaman zaman Peygamberler göndermiş, onların vasıtasıyla emirlerini ve yasaklarını duyurmuştur. Hz. Muhammed (A.S.), Yüce Allah (c.c.) 'ın insanlar arasından seçip gönderdiği son peygamberdir. O, bütün insanlığa gönderilmiştir. Bütün iyi huyları ve faziletleri kendisinde toplayan en güzel örnektir.

 

              İmanın Temel Esasları

    İman esasları ayrıntılı olarak altı madde halinde sıralanır.

Bunlar:

    1) Allah'ın varlığına ve birliğine,

    2) Allah'ın meleklerine,

    3) Allah'ın kitaplarına,

    4) Allah'ın peygamberlerine,

    5) Ahiret gününe,

    6) Kadere, her şeyin Allah'ın takdiri ile olduğuna,

    İnanmaktır.



 

              İbadet

  
     İbadet, Yüce Yaratıcı'ya ta'zim ve saygı göstermek ve O'nun bize verdiği sayısız nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.

    İbadet, yalnız Allah (c.c.)'ın emrini yerine getirmek ve O'nun sevgisini kazanmak maksadıyla yapılır. Böyle temiz bir düşünce ile yapılan ibadet, mü'mini Allah (c.c.)'a yaklaştıran en güzel vasıta; sıkıntılardan koruyan en sağlam sığınaktır.

    İbadet Allah (c.c.)'ın emrettiği. Peygamberlerin öğrettiği şekilde yapılır. Allah (c.c.)'tan başkasına ibadet yapılmaz.

    Mü'min, ibadet sayesinde maddi ihtiraslardan kurtularak, ruhen yükselir, içi kötü düşüncelerden, dışı olumsuz davranışlardan arınarak ahlaken olgunlaşır ve Tanrı'nın sevgili kulu olur.

    Rabbimiz şöyle buyuruyor:

    "Ey insanlar ! Sizi de, sizden öncekileri de yaratan Rabbinize ibadet ediniz ki, (kötülüklerden) korunup sakınanlar olabilesiniz." (Bakara Suresi, ayet;21)

  

              Başlıca İbadetler

  1) NAMAZ

    Günün belirli 5 vaktinde yapılan bir ibadettir. Günlük ibadetten başka, haftada bir, cuma günlerinde ve yılda iki defa bayram günlerinde cemaat halinde toplu olarak kılınan namazlar da vardır.

    Namaz, Yüce Yaratıcı'ya karşı yapılan kulluğun en güzel göstergesidir.

    Müslüman, namazda Allah (c.c.)'ın huzurunda olmanın manevl zevkini yaşar, dünya meşgalelerinden uzaklaşarak ruhen yücelir.

    Namaz kılmak için yüz, dirseklerle birlikte eller ve ayakların yıkanması; başın da meshedilmesi gerekir. Buna "Abdest'' denir. Ayrıca beden, elbise ve namaz kılınacak yerin temiz olması şarttır. Namaz, kalplere sorumluluk duygusunu yerleştirerek, insanın içini her türlü kötü duygu ve düşüncelerden arındırır, davranışlarını kontrol altına alarak kötülük yapmasını önler ve ahlaken yükselmesini sağlar.

    Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:

    "Namazı dosdoğru kıl , gerçekten namaz hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar." (Ankebut Suresi; ayet, 45) Müslümanların topluca namaz kıldıkları yere "cami" veya ''mescid'' denir. Cami ve mescid aynı zamanda '" bir bilgi ve eğitim yeridir. Burada dini ve ahlâkî konularda Müslümanlara bilgi verilir.

    Namaz vakti girince "ezan" okunur. Ezan, müslümanları namaza çağıran bir duyurudur.

    Ezanın yüksekçe bir yerden okunması için camilerin bitişiğinde genellikle ''minare'' bulunur. Bu, Islam'ın ilk yıllarına dayanan dini bir gelenektir. Minaresiz camiler de vardır.

    Namaz, camide bir din görevlisi "imam"ın önlerliğinde toplu halde kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir. Ancak, Cuma namazı ile bayram namazları cemaatle kılınır. Müslüman, isteklerini tek başına dua ederek Yüce Allah ( c.c.) 'a sunar. İşlediği günahların bağışlanmasını da, arada hiç bir vasıta olmadan, doğrudan doğruya Allah ( c.c.) 'tan ister.

    Müslümanlara ibadetlerinde önderlik eden kişiye ''imam'' denir.

    Camide cemaatin önünde, imamın durduğu özel yere ''Mihrap'' adı verilir.

    Camide müslümanlara vaaz etmek için ''Kürsü'', cuma ve bayram namazlarında hutbe okumak için ''Minber'' bulunur.

    2) ORUÇ

    Her yıl kameri aylardan Ramazan ayı boyunca ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneşin batışına kadar yemek, içmek ve cinsi arzulardan uzaklaşmaktan ibaret bir ibadettir.

    Oruç, nefsi terbiye ederek iradeyi güçlendirir ve böylece insanda kötü alışkanlıklara karşı direnme gücünü artırır.

    Allah Teala şöyle buyuruyor.

    "Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Ola ki korunup sakınırsınız." (Bakara Suresi, ayet; 183)

    Oruç, ruhu kötülüklerden arındıran, sevgi, şefkat ve merhamet duygularını geliştiren bir ahlak ve davranış eğitimidir.

    Ayrıca orucun insan sağlığı bakımından da çok yararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu husus tıbben de kanıtlanmıştır. .

    Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyurmuştur. "Oruç tutunuz, sıhhat bulursunuz."

    3- ZEKAT

    Zenginlerin belirli mal ve para birikimlerinin belirli bir miktarını, her yıl ihtiyaç sahiplerine vermek suretiyle yerine getirdikleri bir ibadettir.

    Zekat, toplumda huzur ve dayanışmayı sağlayan bir sosyal yardımlaşma sistemidir.

    Zekat, paraya olan aşırı tutkuyu azaltır, fertler arasında karşılıklı sevgi ve saygı duygularını geliştirerek servet düşmanlığını önler.

    Böylece toplumda huzur ve güvenin kökleşmesinde önemli rol oynar.

    4- HAC

    Servet ve sağlık yönünden gücü yeten müslümanların, ömründe bir defa belli zamanlarda arafatta vakfe yapmak ve kabeyi ziyaret etmek suretiyle yaptıkları bir ibadettir.
Bu ibadeti yaparken her seviyede insanın aynı kıyafete bürünmesi, öldükten sonra Allah (c.c.)'ın huzuruna çıkış gününü hatırlatır. Hac, müminlerin samimî bir şekilde Allah (c.c.)'a yönelerek, tevbelerinin kabul edilmesine ve günahlarının bağışlanmasına vesile olur. Kutsal yerleri görmek, insana manevî bir heyecan vererek dini duyguları kuvvetlendirir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden kutsal topraklara gelen, renkleri ve dilleri ayrı olan insanları " tek gaye etrafında birleştiren Hac, sosyal yönüyle milletlerarası bir kongre niteliği taşır.

    Görülüyor ki İslam'da ibadetler, kişinin kötülüklerden arınarak ahlaken olgunlaşmasını, iyiye ve mükemmele ulaşmasını, aynı zamanda toplumun da huzura kavuşmasını amaçlamaktadır.  

   

              Ahlak

    İslam Dininde ahlakın büyük bir önemi vardır. İslâm'ın gayesi; insanları güzel ahlak sahibi yaparak olgunlaştırmaktır.

    İslam Peygamberi Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyurmuştur.

    "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.

    Bir müslümanın değeri, ahlakının güzelliği ile ölçülür. Bu konuda, Hz. Peygamber, kendisine en sevimli olanların, güzel ahlak sahipleri olduğunu bildirmiş. ''Allah katında en sevgili kullar kimlerdir?'' sorusuna da, ''Ahlakı en güzel olanlardır" cevabını vermiştir

 

              Sevgi Ve Merhamet

    Sevgi ve Merhamet Ahlâkî davranışların temelinde insan sevgisi önemli yer tutar. Bu sebeple olgun müslüman olabilmenin şartlarından biri de bu sevgidir.

    Kalbi sevgi ile dolu olan Hz. Muhammed (A.S.).şöyle buyuruyor'

    "Birbirinizi sevmedikçe olgun mü'min olamazsınız."
    Kalblerdeki sevginin göstergesi insanlara iyilik yapmak, şefkat ve merhametle muamele etmektir.

    Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:

    "Merhamet edenlere, Allah da merhamet eder."
    İslam'da sevgi ve merhamet sadece insanlığı değil; bütün yaratıkları içine alır. Hz. Muhammed (A.S.)            "Bir kediyi aç bırakarak ölümüne sebep olan kadının azap göreceğini, susayan bir köpeğe acıyarak su  içiren günahkar bir kişinin de bu davranışı ile Allah (c.c.) tarafından bağışlandığını" haber vermiştir.

 

              Hoşgörü

    Müslüman, hoşgörü sahibi ve bağışlayıcıdır Allah (c.c.) gerçek müminleri "Öfkelerini yenerler, insanların kusurlarını affederler" diye övmüştür

    (AI-i İmran Suresi ayet: 134)

    Hoşgörü konusunda Hz. Muhammed (A.S.) en güzel örnektir Müslümanlar, sadece kendi din kardeşlerine değil diğer dinlerden olanlara da hoşgörülü davranmak zorundadırlar

 

              Doğruluk

    Doğruluk önemli bir ahlak kuralıdır. Allah ( c.c.) şöyle buyu ruyor:

    "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol." (Hud Suresi, ayet: 112)

 

              Adalet Ve İnsan Hakları

    Yüce Allah (c.c.) buyuruyor ki:

    Adaletli davranın. Şüphesiz Allah, adil davrananları sever ." (Hucurat Suresi, ayet:9)

    Hz. Muhammed (A.S.) 632 yılında yüz binden fazla müslümana irat ettiği tarihi hutbesinde;

    Bütün insanların eşit olduğunu, can, mal ve namuslarının kutsal olup her türlü tecavüzden korunduğunu cihana ilan etmiştir.

    Bunlar , insanların dokunulmaz haklarıdır.

    Müslüman, başkalarının hakkına saygı göstermek ve insanlara zarar verecek davranışlardan sakınmak mecburiyetindedir . Ancak, bu yeterli değildir. Kişinin olgun bir Müslüman olabilmesi, kendisi için sevip arzu ettiği şeyleri başkaları için de arzu etmesine bağlıdır.

    Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.

    "Sizden hiçbir kimse kendisi için sevdiği bir şeyi, kardeşi için de sevmedikçe gerçek mümin sayılmaz."

 

              İslam'da Kadın Ve Çocuk

    Çocuklara sevgi ve şefkatle muamele etmek, kadınlara karşı iyi davranmak İslam'ın önemle tavsiye ettiği ahlak ilkelerindendir, Hz. Muhammed (A.S.) şöyle buyuruyor.

    "Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimizi saymayan bizden değildir."

    "Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı en iyi davranananızdır ."

 

 

              Çalışmak

    Çalışıp kazanmak dinin emridir. Tembellik, müslümana yakışmayan bir davranıştır.

    Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:

    "Dünyadaki nasibini de unutma." (Kasas Suresi, ayet:77)

    İyi müslüman, hem dünya hem de ahiret için çalışan kimsedir. Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.) buyuruyor ki:

    "Sizin hayırlınız; dünyası için ahiretini terketmeyen, ahireti için de dünyasını terketmeyip her ikisi için çalışan ve başkalarına yük olmayandır "

 

 

              Temizlik

    Temizlik müslümanın en önemli özelliklerinden birisidir. Bu hem maddi, hem de manevi temizliktir.

    Müslüman, kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenini ve çevresini de temiz olmayan şeylerden arındıran kişidir.

    Yüce Allah (c.c.) buyuruyor ki:

    "Şüphesiz ki Allah, çokca tevbe edenleri ve iyice temizlenenleri sever."

    Hz. Muhammed (A.S.) temizliğin önemi hakkında şöyle buyuruyor:

"Temizlik İmandandır."

"Temizlik İmanın Yarısıdır."

"Çevrenizi Temiz Tutunuz."

 

              Mutluluğun Kaynağı

    İnsanların mutluluğunu amaçlayan İslam prensipleri şu iki cümlede özetlenir:

1- Allah (c.c.)' ın emirlerine saygı.

2- Yaratıklarına karşı şefkat ve merhamet.

    Gerçek müslüman da bunları yerine getiren insandır, dünyada huzurun, ahirette ebedi mutluluğun yolu da budur.

ALINTI





GONDEREN: yamtarr on 08/20/2009 00:41:33


ÇOK GÜZELL OLMUŞ KARDEŞİM HAYIRLI RAMAZANLAR KİTABI SAĞ TARAFTAN VERİLENLERE MÜSJDELİ HAYIRLI GÜNLERİMİZ GELDİ ALLAHU EKBER




--------------------------------------------------------------
Photobucket
Back To Top




GONDEREN: stroyy on 08/21/2009 03:56:57


yorumun için tşkler kardeşim

hayırlı ramazanlar

Back To Top




GONDEREN: aydinlik on 08/22/2009 04:05:51


Hos görü akili demokrat insanlarda olur. yani meshep i genis insanlarda .

tutucu fanatic insanda hos görü olmaz.

Bu da her milletde olabilir. Temiz ve saglik li yasamda tavuk giribine karsi asiniz varsa domuz girbine karsi bir ilacin varsa olur.

Temizlik  su yun gürül gürül muslukdan akarsa olur.

Toprak ile temmim yaparak deyil.

sizin mübarek dediginiz topraklarda  millet suyu icmeye bulamiyor.(KRAL ) haric.

Bir sey konusuyorsak mantik li davranmak gerek.

meselegi kökden analiz etmek gerek asi halde bir masal gibi havada kalir.

kardes,saygilar

Back To Top




GONDEREN: yamtarr on 08/22/2009 11:04:45


sen her güzel şeyin içine limon sıkmasan olmuyormu bi susyaw bi sus sen git kendine başka başlık aç oradan yazış arkadaşım bulaşma bize




--------------------------------------------------------------
Photobucket
Back To Top




GONDEREN: stroyy on 08/22/2009 23:57:59



aydinlik yazdı:

Hos görü akili demokrat insanlarda olur. yani meshep i genis insanlarda .

tutucu fanatic insanda hos görü olmaz.

Bu da her milletde olabilir. Temiz ve saglik li yasamda tavuk giribine karsi asiniz varsa domuz girbine karsi bir ilacin varsa olur.

Temizlik  su yun gürül gürül muslukdan akarsa olur.

Toprak ile temmim yaparak deyil.

sizin mübarek dediginiz topraklarda  millet suyu icmeye bulamiyor.(KRAL ) haric.

Bir sey konusuyorsak mantik li davranmak gerek.

meselegi kökden analiz etmek gerek asi halde bir masal gibi havada kalir.

kardes,saygilar

 

Beni bağışlayın ama !!! Ben sizin huzursuz,mutsuz ve bunalımda olduğunuzu düşünüyorum . üstüne ,üstlük güçlü görünmeye çalışıyorsunuz sizin kafanızın karışıklığı cümlelerinize aksediyor yani anlayacagınız  şunu demek istiyorum forum"da  o kadar konu varken gelip dini bilgiler bölümüne atıfta bulunuyorsunuz .anladığım kadarıyla kutsal kitabımıza ve peygamberimize hakaret etmek  vijdanınızı  rahatsız ediyor   daha doğrusu bir arayış içersindesiniz ALLAH  sizi huzura ve  hidayete erdirsin  !! bende insanım benimde sabır noktalarım var taşdan degilim !! yazilanları akli selim okuyun   işinize gelmeyen tarafları almayın   heder edersiniz kendinizi... Bilmem anlatabildim mi? 
"İnsanlardan bazıları Allah hakkında bir bilgisi olmadığı halde tartışır da her azılı şeytanın ardına düşer."Hac Suresi(3)
sorun cahil olmanız  değil .kendinizi  alim sanmanız !! Bildiklerinizi anlatın, ama akıl vermeye kalkmayın, anlatılanları ve yazılanları iyi okuyup dinleyin ,  çok konuşmakta çok şey bildiğinizi göstermez. Herkesi kendinize  eşit görün, her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır. Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir...ALLAH size akıl bizede sabır versin ...!

 

Back To Top
01/10/2025



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***