REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 2047 - Toplam yanitlar: 1

GONDEREN: SuKuT on 04/08/2011 09:28:56


CUMA GÜNÜ VE CUMA NAMAZI’NIN FAZİLET VE EHEMMİYETİ

Cumu’a Suresi’nde şöyle buyuruluyor:
Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.”
   Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Cuma Günü’nün faziletiyle alakalı olarak bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
Üzerine güneş doğan en hayırlı gün Cuma günüdür. Âdem (aleyhi’s-selam) o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı.”   
Başka bir hadis-i şerifte ise
“Günlerin en faziletlisi Cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salat-ü selam getiriniz; zira sizin selamlarınız bana arz olunur.”  buyurulmaktadır.
   Cuma namazının fazileti ile alakalı olarak da Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Büyük günahlardan kaçınıldığı müddetçe, beş vakit namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan, aralarında işlenen günahlara keffaret olur.”
   Böylesine faziletli bir günde ifa edilen, böylesine kıymetli bir ibadet için elbette ki çok titiz bir şekilde hazırlık yapmak icab etmektedir. Her hususta olduğu gibi  bu hususta da Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bizler için en güzel numunedir. Rasül-i Ekrem Efendimiz bir çok hadis-i şerifleriyle Cuma Namazı’na gelirken dikkat edilecek hususları ifade buyurmuşlardır.
   Evvela, bu ehemmiyetli namazın asla terk edilmemesi lazımdır.
Zira bir hadis-i şerifte
“Bazı kimseler Cuma namazlarını terk etmekten ya vazgeçerler veya Allah-ü Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar.”  buyurulmaktadır.
   Sahih-i Buhârî’de geçen başka bir hadis-i şerifte de
 “Bir kimse Cuma günü gusül abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını yağlayıp tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra camiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah-ü Tealâ’nın kendisine takdir ettiği kadar namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o cumadan öteki cumaya kadar olan günahları bağışlanır.”  buyurulmaktadır.
Bu itibarla, Cuma için tekbir almak, yıkanmak, misvak kullanmak güzel elbiseler giyinmek, güzel kokular sürünmek müstehaptır.
   Zaten sadece Cuma namazları için değil, cemaatle kılınan diğer namazlar için dahi mescide gidecek kimselerin, kokusu diğer insanları rahatsız eden soğan, sarımsak ve pırasa gibi yiyecekleri pişirmeden çiğ olarak yememeleri lazımdır. Zira bir hadis-i şerifte “Kim sarımsak, soğan, pırasa yemişse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun rahatsız olduğu şeyden melekler de rahatsız olur” buyurulmuştur..
   Minarede ezan okununca başka şeyler ile meşgul olmayıp hemen camiye gidilmesi vâciptir.  Cuma günü camiye erkence gitmek, iki rekat Tahiyyetü’l-Mescid Namazı kılmak, Kehf suresini okumak veya dinlemek menduptur. Cuma günü camiye giden kimse başkalarına eziyet vermemesi ve hutbenin de başlamaması şartıyla hatibe yakın yere kadar gidebilir. Başkalarına rahatsızlık verecekse veya hutbe başlamış ise bulabildiği yere oturur. Eğer yer bulamaz ve ileri saflarda da boş yer olursa zarureten boş yere kadar gidebilir. Hatip minbere çıkınca cemaatin konuşmayıp sükut etmesi, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması icabeder.
Zira Ebû Hureyre (r.a.) Hz.’nin rivayet ettiği bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
“Cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına sus desen hata yapmış olursun” buyurmuşlardır. 
Hattâ hutbede Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek isimleri zikredilince cemaatin Salât-ü Selam’da bulunmaksızın yalnız dinlemekle iktifa etmesi daha faziletlidir. İmam-ı Ebû Yûsuf Hz.’den rivayet edilen bir kavle göre bu halde gizlice Salât-ü Selam okunur.
   Muhterem Mü’minler,
   Din-i Celil-i İslam’ın en mühim alametlerinden biri olan Cuma Namazına ve içerisinde bu namazın ifa edildiği Cuma gününe azamî derecede ehemmiyet vermek, bu günün başından sonuna kadar elimizden geldiğince gayret göstermek  ve mümkün olduğunca uyanık olmaya çalışmak lazımdır. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.)  hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar:
“Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir Müsliman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir.”

SuKuT tan saygılar sevgiler hürmetler

selam ve dua ile kalın....





--------------------------------------------------------------





GONDEREN: UTKU___ on 04/08/2011 11:08:19


PAYLAŞIM İÇİN YÜREKTEN TEŞEKKÜRLER.... İYİKİ SİZLER ARAMIZDASINIZ..

Back To Top
09/29/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***