Toplam bakislar: 1159 - Toplam yanitlar: 0 |
|
İletişim kurmakta güçlük çeken insanları uzmanlar, ‘Zor İnsanlar’ diye adlandırıyor. Onlar, toplumdan topluma,farklı tanımlansa da temelde benzer davranışlar gösteriyor.
Ortak noktaları inat, hırs ve kapris. Ancak unutmayın ki, insanları değil ama davranışlarını değiştirmek elinizde.
Pek çok kişi çevresindeki zor insanlardan şikayet eder. Evde, işte, okulda kısacası her ortamda bir zor insan bulunur. Oysa aslında “zor insan” diye bir şey yok. Zorlayıcı davranışlar var. Ve maalesef bazı insanlar sürekli bu şekilde bir davranış içinde bulunuyorlar. ‘Coping With Difficult People / Zor İnsanlarla Başa Çıkmak’ kitabının yazarı Robert M. Bramson bazı insanların neden farklı tavırlar sergilediklerini şöyle açıklıyor: “Bazı insanlar karşılarındakinin performansını düşürmek ve onların şevkini kırmak için bilerek ‘zor’ tavırlar sergiler.”
DAVRANIŞLARINI ÖĞRENİN
Her zor insan birbiriyle aynı davranışları sergilemez. Bazı zor insanlar sürekli konuşup hiç dinlemezken, diğerleri de hep son sözü söylemeyi tercih eder. Kimisi sürekli sizi eleştirir. Bazısı sessiz, bazısı agresif olabilir. Acıbadem Sağlık Grubu Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Kültegin Ögel zor insanların davranışlarını şu şekilde belirtiyor: n Eğitimi, bilgisi ve deneyimi yetersiz olmasına rağmen kendisini çok iyi sananlar
Öncelikleri belirlemede beceri sahibi olamayanlar
Hatasını olgunlukla kabul edemeyen, sürekli açıklama yapıp kendisini temize çıkarmak isteyenler
Yavaş düşünen ve hareket edenler
İşleri karıştıranlar
Yanlış anlamakta ısrar edenler
Karşısındakinin söylediklerine önem vermeyenler
Konum farklılıkları nedeniyle görüşürken o farkı hissettiren kişiler
Karşılarındakine saygı göstermeyenler
Yavaş hareket eden ve birçok defa tekrar edilmesi zorunda kalınan insanlar
Sadece kendi yaptığı şeyin önemli olduğunu düşünenler
Sürekli olaylar ve etrafındakiler üzerinde kontrol oluşturmaya çalışanlar
Empati kuramayanlar
Her zaman ‘ben haklıyım’ diyenler
YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
Zor insanları ve onlara 5 ana başlık altında toplamak mümkün.
Agresif İnsanlar: Saldırgan davranışlar içinde bulunana sakin bir şekilde kendinizi ifade edin ve saldırgan tavırlara emin bir şekilde karşılık verin.
Her Şeyi Bilenler: Bu kişilerle mücadele ederken iyi hazırlanmak gerekir. Asla meydan okumayın. Aksine yeteneklerini övün. Gerektiğinde hatalarını ortaya çıkaracak sorular sormaktan çekinmeyin.
Şikayetçiler: Karşılarındakine güvenmezler. Kendilerine olan güvenleri de çok değildir. Bu insanlara ‘Başkalarının göremediklerini görüyorsun’ şeklinde onların güvenlerini arttıracak cümlelerle yaklaşın. Dinleyin ama asla tartışmaya girmeyin. Ona karşı savunmacı davranmayın.
Mağdurlar: İyi dinleyin ve onu anladığınızı gösterin. Soruna odaklanarak onu değişim için motive edin.
Gizlice Saldıranlar: Bu insanlara karşı ne kadar geri çekilirseniz o kadar üstünüze gelmeyi severler. Geri çekilmeyin. Şakaya vurun.
--------------------------------------------------------------
*cesaretin bittiği yerde esaret başlar *
|
|
|