Toplam bakislar: 4325 - Toplam yanitlar: 2 |
|
GONDEREN: Almira on 03/10/2010 00:44:20 |
|
MERSİN
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü: 15.853 km² Nüfus: 1.266.995 (1990) İl Trafik No: 33
Doğu Akdeniz sahilinde, önemli bir liman kenti olan İçel , palmiye ağaçlarıyla gölgelenen yolları, şehir parkı, modern otelleri, yakınlarındaki tarihi kalıntıları ve sayısız kumsalları gezenlere her türlü olanağı sağlamaktadır. Diğer taraftan Mersin, tarihte, Tarsuslu Aziz Paul adı ile ve Mark Antuan'ın Kleopatra'ya evlenme hediyesi olarak Alanya ile Mersin arasındaki toprakları vermesi ile hatırlanır. Mersin kıyılarının yaklaşık 108 km.lik bölümünü doğal kumsallar oluşturmaktadır. Bu plajlar kumsallarının ince ve temiz oluşu ve sualtı avcılığına uygun oluşundan dolayı tercih edilmektedir. Kulakköy, Taşucu, Susanoğlu, Kuruçay, Lamas, Yemişkumu, Kız Kalesi, Çeşmeli, Ören, Balıkova, İskele, Yenikaş, Ovacık, Büyük Ecelive Anamur Plajları bunlardan bazılarıdır.Tarih ve arkeoloji tutkunları; Neolitik Dönemden itibaren günümüze kadar kesintisiz iskanın yaşandığı Viranşehir (Pompeipolis), Roma Dönemi'nde inşa edilmiş bir Roma kentidir. Hıristiyanlık Dönemi'nde papalık olmuş 525'de depremle yıkılmıştır. Nekropol (mezarlık) tiyatro, hamam, su yolları, tapınak kalıntıları mevcuttur. Eski Cami, Osmanlı Dönemine ait (1870) önemli bir yapıdır. Çeşitli dönemlerde restorasyona tabi tutulmuştur. Roma Hamamı, ilginç mozaikleri ile büyük ziyaretçi kitlelerini ağırlamaktadır.
İLÇELER: Mersin ilinin ilçeleri; Anamur, Aydıncık, Bozyaka, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke ve Tarsus'tur.
Çamlıyayla: Çamlıyayla, tarihi Namrun Kalesi eteklerinde kurulmuş en büyük en eski yayla yerleşimidir. Toros dağlarının ormanla örtülü yamaçları pitoresk özelliğini koruyan yayla evleri bol güneşli yeşil ortamı, serin havası ile çok sayıda doğal güzelliği bünyesinde barındırır. En önemli tarihi kalıntısı ilçenin kuzey yamacında yükselen tepe üzerinde Namrun Kalesi (Lampron)dir.
Erdemli: Mersin'e 37 km uzaklıkta bulunan Erdemli ilçesi Kanlıdivane (Neapolis) antik kenti ile ünlüdür. Kanlıdivane, kule, bazilikalar, nekropol alanı ve sarnıçları ile etkileyici tarihi bir alandır.
Silifke: Silifke ilçesi, Büyük İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulmuştur. İlçedeki gezilecek yerler; Silifke Kalesi, Meryemlik, Hagia, Thekla Bazillikası, Kubbeli Kilise, Uzuncaburç, Korykos, Kız Kalesi ve Narlı Kuyu'dur.
Gülnar: Gülnar ilçesi, Roma Kenti olan Gilindire ve Meydancık Kalesi ile ünlüdür.
Mut: Mut ilçesi, Mersin'e 160 km. uzaklıktadır. Yapım tarihi kesinlik kazanamayan Mut Kalesi, Karamanoğulları özelliklerini taşımaktadır. Alahan (Alacahan) Manastırı, V. yy yapıtıdır.
NASIL GİDİLİR?
Karayolu: Karayolu ile bütün illere bağlantısı vardır. Otogar Tel: (+90-324) 238 16 48
Demiryolu: Mersin; demiryolu vasıtasıyla bir çok ille birlikte, uluslararası bağlantılara sahiptir. İstasyon Tel: (+90-324) 451 35 10
Denizyolu: Mersin Limanından Uluslararası 100'ün üstünde Liman ile denizyolu bağlantımız mevcut olup, uluslararası nitelikte liman hizmetleri verilmektedir. Taşucu Limanımızdan düzenli olarak deniz otobüsü ile seferler yapılmaktadır. Liman Tel: (+90-324) 233 32 72
Havayolu: Adana Şakirpaşa Havaalanı Mersin'e 69 km., Tarsus'a 32 Km. olup, yurtiçi ve yurtdışına düzenli olarak uçak seferleri yapılmaktadır.
GEZİLECEK YERLER
Müzeler ve Örenyerleri
Müzeler
İçel (Mersin) Müzesi Adres: Atatürk Cad. Kültür Merkezi - İçel Tel: (324) 231 96 18
Silifke Atatürk Evi Adres: Taşucu Cad. No: 111 Silifke - İçel Tel: (324) 714 10 19 Faks: (324) 714 28 52
Anamur Müzesi Adres: Yalıevleri Mah. Fahri Görgülü Cad. No: 8 Anamur - İçel Tel: (324) 814 16 77
Tarsus Müzesi Adres: Tarsus - İçel Tel: (324) 613 06 25
Mersin Atatürk Evi Müzesi
Silifke Müzesi
Ören Yerleri Pompeipolis - Mersinli - Merkez / Mezitli Ayaş - Erdemli İlçesi Kanlıdivane - Erdemli İlçesi Kızkalesi - Erdemli İlçesi Tırtar - Erdemli İlçesi Küstüllü - Erdemli İlçesi Çeşmeli - Erdemli İlçesi Tömük - Erdemli İlçesi İamas - Erdemli İlçesi Koskerla - Erdemli İlçesi Yapısıgüzel - Erdemli İlçesi Hoyrat - Erdemli İlçesi Kocahasanlı - Erdemli İlçesi Çatören - Erdemli İlçesi İmirzeli - Erdemli İlçesi Tirmil Höyük - Mersin - Merkez Karaduvar Höyük - Mersin - Merkez Karaduvar Su kemer - Mersin - Merkez Yümüktepe - Mersin - Merkez Aslanköy Kaya Mezarı - Mersin - Merkez Aslanköy Mağarası - Mersin - Merkez Gözne Kalesi - Mersin - Merkez Başnalar Kalesi - Mersin - Merkez Öküzlü Kalesi - Erdemli İlçesi Sinap Kalesi - Erdemli İlçesi Çandır Kalesi - Erdemli İlçesi Cet Tepe - Erdemli İlçesi Güdübeş Kalesi - Mersin - Merkez / Yakaköy Belenkeşlik Kalesi - Mersin - Merkez / Belenkişlik Köyü Manavşa Kalesi - Mersin - Merkez / Değirmençay Köyü
Anamur Müzesi Anemurium Örenyeri - Nasrettin Köyü Mamure Kalesi - Bozdoğan Köyü
Silifke Müzesi Cennet - Cehennem - Silifke / Hasanaliler Narlıkuyu - Silifke / Pınarlıkuyu Uzuncaburç - Silifke / Uzuncaburç Ayatekla - Silifke / Becili Alahan Manastırı - Mut / Geçimli Köyü Holmi - Silifke / Taşucu Aphrodisias - Silifke / Yeşilovacık Demircili - Silifke / Demircili Tekkadın - Silifke / Ovacık Karadedeli - Silifke / Karadedeli Topmar - Silifke / İmamuşağı Karaböcülü - Silifke / Karaböcülü Canbazlı - Silifke / Canbazlı Kelenderis - Aydıncık Meydancıkkale - Günlar Sömek - Silifke / Sömek Dağpazarı - Mut / Dağpazarı Balabulu - Mut / Yalnızcabağ Kale - Mut / Merkez Bakırtepe - Silifke / Yeşilovacık Cingeyli - Silifke / İmamlı Adamkayalar - Silifke / Hüseyinler Meydankalesi - Silifke / İmamlı Kale - Silifke / Kirobasi Gülümpaşalı Höyüğü - Silifke / Gülümpaşalı Antikyo - Silifke / Narlıkuyu Sinobiç - Mut / Yeşilyurt Mavga Kalesi - Mut / Yeşilyurt Gökburç - Silifke / Ovacık Hançer Kalesi - Silifke / Ovacık Mezgit Kale - Silifke / Ovacık Karakabaklı - Silifke / Karadedeli Kültesi - Silifke / Karadedeli Işıkkale- Silifke / Karadedeli Gözleyentepe - Silifke / Yeşilovacık Çingentepe - Mut Maltepe - Mut
Camiler, Kiliseler Bölge yıllar boyunca çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiş, Hıristiyan dünyasının ve Avrupa ülkelerinin değişik ölçülerde etkilendikleri özellikle Bizans ve Roma kültürüne ev sahipliği yapmıştır. İlde İnanç Turizmi açısından önemli olan iki merkez vardır. Birincisi İsa'nın Havarilerinden St. Paul'un Tarsus'ta bulunan Evi ve Kuyusu Vatikan tarafından Hac Yeri ilan edilmiştir. Diğeri Müslüman ve Hıristiyan alemince önemli olan ve Silifke/Başucu'nda yer alan erken Hıristiyan devrinde Hac Yeri olarak kabul edilen Azize Aya Tekla (Meryemlik) önemli dini ziyaret merkezleridir. Ayrıca Tarsus Ashabı Kehf Mağarası da il sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Mağaralar İlde jeolojik hareketler ve aşınma sonucunda pek çok mağara oluşmuştur. Cennet ve Cehennem Obruğu, Narlıkuyu, Köşekbükü, Buğu Deliği Mağaraları önemlidir.
Yat Limanları Yat turizminin Doğu Akdenize kaydırılması amacıyla, uluslararası standartlara uygun yat limanı projesi geliştirilmektedir. Bu nedenle 1994 yılında ihale edilmiş olan 500 yat kapasiteli Mersin Ana Yat Limanı inşaatı sürmektedir. Mersin Çamlıbel mevkiinde faaliyet gösteren Yat Baseni 300- 350 yat kapasiteli olup, yatlara içme suyu, elektrik ,temizlik ve güvenlik hizmetleri vermektedir. Yat turizminin Doğu Akdenize kaydırılmasına öncülük etmek amacıyla 11 yıldan bu yana, geleneksel olarak düzenlenen Doğu Akdeniz Yat Rallisi son üç yıldır Mersin Yat Baseni güzergah olarak alınmıştır. Mersin Yat Baseninde mavi tur, günlük tur ve mehtap turları da yapılmaktadır.
Korunan Alanlar
Mersin Tabiat Anıtları Mersin-Koca Katran Yeri: Mersin Özelliği: 6-20 yaşında, 40 m. boyunda, 2.34 m. çap ve 7.40 m. çevre genişliğinde sedir ağacı Tesis Tarihi: 27.09.1994 Mersin-Ana Ardıç Yeri: Mersin, Tarsus Özelliği: 840 yaşında, 21 m. boyunda, 2.75 m. çap ve 7.20 m. çevre genişliğinde Ardıç ağacı. Tesis Tarihi: 29.09.1994
Kaplıcalar Mersin ilinde Şifalı su kaynakları oldukça boldur. Bunlardan bazıları Mersin-Güneysu, Güneyyolu, Tarsus Akçakoca, Tarsus Keşbükü İçmeleri, Silifke Saparca Ilıcası Mut -Hocantı Kaplıcası'dır.
Yaylalar Yaz aylarında insanlar Toroslardaki çeşitli yaylalara göç etmektedirler. Mersin'de Gözne, Ayvagediği, Kızılbağ, Soğucak, Bekiralanı, Fındıkpınarı, Mihrican, Çamlıyayla, Namrun, Sebil, Tarsus'ta, Gülek, Erdemli'de, Sorgun, Güzeloluk, Küçükfındık, Silifke'de, Balandız, Gökbelen, Kırobası, Gülnar'da Bardat, Tersakan ve Kozağaç Yaylaları, Mersin nüfusunun büyük bir bölümünün yaz aylarında konakladığı yerlerdir. Kuş Gözlem Alanı Doğu Akdeniz Havzası Göksu Deltası İl: İçel İlçeler: Silifke Yüzölçümü: 14-480 Rakım: Deniz seviyesi Koruma: var Başlıca Özellikleri: tatlı ve tuzlu göller, bataklık Kuş Türleri: Küçük karabatak (maks. 180) ve tepeli pelikan (maks.56), üreyen yaz ördeği (50 çift ile Türkiye'nin bilinen en büyük popülasyonu) ve pasbaş patka (30 çift), kışlayan büyük orman kartalı (maks. 20) ve şah kartal (maks.6) gibi, nesilleri dünya ölçeğinde tehlike altında olan türlerle önemli kuş alanları statüsü kazanır. Bunlara ek olarak, küçük balaban (25 çift), gece balıkçılı (150 çift), alaca balıkçıl (70 çift), erguvani balıkçıl (50 çift), turaç (50 çift), sazhorozu (300 çift), kocagöz (60 çift), bataklıkkırlangıcı (300 çift), akça cılıbıt (200 çift), mahmuzlu kızkuşu (300 çift) ve küçük sumru (150 çift) gibi türler bölgede önemli sayılarda ürer. Aralarında boz kaz (maks.1450), fiyu (maks. 11.648), çamurcun (maks. 14.952), kaşıkgaga (maks.4325) ve sakarmekenin (maks. 36.240) bulunduğu büyük sayılarda sukuşu (maks.91.097) alanda kışlarken, göç sırasında da çok sayıda çeltikçi (maks.2500) ve leylek (maks.22.000) burada konaklar.
Aydıncık Adaları İl: İçel İlçeler: Aydıncık Yüzölçümü: 2 Rakım: 0- 30 m Koruma: hayır Başlıca Özellikleri: kayalık kıyı adaları Kuş Türleri: Ada martısı popülasyonuyla önemli kuş alanları statüsü kazanır
Sportif Etkinlikler
Kayak: Niğde ve Mersin arasında yer alan Bolkar Dağının kuzey yamaçlarında Kayak tesisi bulunmaktadır.
Dağcılık: Pozantı'dan doğuya doğru 50 km. uzaklıkta Aladağlar (Çamardı), Demirkazık, Alaca, Güveller ve Cebel Gölü dağcılık için birer cennettir.
Hava Sporları: THK, yamaç paraşütü ve yelken kanat eğitimi yapmaktadır. Usta atlayıcılar için Emirler Köyünde 267 m yükseklikteki Gelincik Tepesi, acemiler için ise Mersin Üniversitesi Çiftlik Köyü Kampüsünde 150 m yüksekliğindeki tepe, Tarsus'ta Şelalenin kuzeyindeki Karatepe ve Çanaktepe elverişlidir.
Yamaç Paraşütü
Su Sporları: Mersin'in akarsularda ( Göksu Nehri ) rafting, plajlarda ise yelken, sörf, bot, paraşüt, su kayağı gibi su sporları yapmak mümkündür.
Göksu Nehri (Rafting)
Su Altı Dalış
Gençlik Turizmi: Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Mersin-Silifke yolunun 65. km.de Akkum mevkiinde Akkum Gençlik Kampı bulunmaktadır. Gençlik ve İzcilik Kampı olarak faaliyette bulunan bu tesis 192 yataklı olup, 1 Haziran-30 Eylül tarihleri arasında hizmet vermektedir. Burada okullarca seçilerek görevlendirilen öğrenciler, tatil yapma imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca, gençler uygun fiyatlarla Erdemli Çamlığı, Limonlu Çay Deltası, Kızkalesi, Susanoğlu, Akkum, Boğsak, Anamur/Pullu ve Anamur/İskele gibi play-kamp yerlerinde kamp yapma imkanı bulabilirler.
Mersin Gençlik Kampları
Mersin Orman Kampları
Avcılık: İldeki yaban hayatı koruma sahalarında yalnız Çamlıyayla / Cocak-Cehennem Deresi Dağ Keçisi koruma sahası av turizmine açılmıştır. Burada 1 Ağustos-31 Aralık, 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında Dağ Keçisi avı yapılmaktadır. Göksu Deltası Türkiye'nin 2. derece göçmen kuş rezerv alanıdır. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünce Av Koruma ve Üretme Alanı olarak yapılmıştır.
COĞRAFYA Mersin Orta Akdeniz Bölgesi'nde olup, Torosların Bolkar dağlarından Akdeniz'e doğru, 1500 metreden başlayan mevcut platolar üzerinde halkın yaz sıcaklarından kaçarak mevsimi geçirdikleri yaylaları bol bir ilimizdir. Bunlar; Gözne, Fındıkpınarı, Mihrican, Ayvagediği, Soğucak ve Kızılbağ gibi yaylalardır. İlin kuzeyi, Kuzeydoğu-Güneybatı istikametinde boydan boya uzanan Orta Toroslar ile çevrilidir. Bolkar Dağı, Elma Dağı, Büyük Eğri Dağı, Kızıldağ bu dağlar üzerindeki yüksek tepeleri oluşturur. Akdeniz, Mersin kıyılarında büyükçe bir kavis çizerek Mersin körfezini oluşturur. Taşucu ve Anamur körfezleri, ilin batı kesiminde ikinci derecede önem taşıyan körfezlerdir. Mersin ve çevresinde, tipik Akdeniz sıcak ve ılıman iklimi hakimdir. Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır.
TARİHÇE Bu bölgenin en eski yazılı tarihi, Luvi, Kizzuwatna, Hitit, Asur ve Babil krallıklarının tarihleri ile içiçedir. Daha sonraları da sırasıyla, Hitit,Urartular, Asurlular, Babiller, Lidyalılar, Persler, Seleukoslar ve Romalılar hüküm sürmüştür. 7. yüzyıldan Osmanlıların fethine kadar bu bölge, Arapların, Abbasilerin, Mısırlı Tulunoğullarının, Selçukluların, Moğolların, Haçlıların, Memlukların, Ramzanoğulları ve Karamanoğullarının eline geçmiş, 16. yüzyıldan itibaren buralar Osmanlı topraklarına katılmıştır.
NE YENİR? Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları mevcuttur. Balık ızgaraları, tantuni, cezerye, kuş gözü, humus, telatür, eya dolması, şırdan, bandırma, yüzük çorbası, övelemeç özel yöresel yemeklerdendir.
NE ALINIR? Mersin ili alışveriş merkezleri açısından son derece zengindir. Mersin'in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. El sanatlarına ait güzel örnekleri halılarda, kilim çeşitlerinde ve rengarenk yazmalarda görmek mümkündür.
|
|
eline,emeğine ve yüreğine sağlık almira..... Cennet-cehennem ve narlıkuyu yu unutna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Back To Top |
|
|