REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 6050 - Toplam yanitlar: 1

GONDEREN: Almira on 01/07/2010 18:14:12


Polis'ten Vatandaşlara Uyarı ..Hırsızlık ve Yankesiclik Çeşitleri..

[Dikkatli Okuyun]


OTOLARIN ÇALINMA ŞEKİLLERİ


Düşük model otolar anahtar uydurmak ve spatula ile kapıları zorlanmak suretiyle ya da cam kırmak, kontak anahtarı uydurmak sureti ile ya da düz kontak yapılarak çalınmaktadır.
Yüksek model otolar, bagaj kilit yuvası veya depo kapakları sökülerek ve anahtar yuvasına uygun anahtar yapılarak çalınmaktadır.
Otolar, otoparklara, servislere ve yıkama yağlama istasyonlarına bırakıldığında, oto üzerinde bırakılan anahtar çalınmakta, bu anahtar çoğaltılarak orijinal anahtar tekrar yerine bırakılmaktadır. Sonra otonun bulunduğu yerden çıkışı takip edilerek, gittiği ve park ettiği yer tespit edildikten sonra yaptırılan bu yedek anahtar ile geceleyin çalınmaktadır.
Genellikle yol kenarlarına ve görevlisi bulunmayan park yerlerine bırakılan yüklü araçların kapılar açılarak veya camları kırılıp kapısı açılarak yükü ile birlikte çalınmaktadır.
Oto parka bırakılan araçları muhafaza ile görevli olmayan kişilerin kendilerini oto sahibine park görevlisi gibi tanıtıp, otoyu park etmek için anahtarını alıp otoyu çalmalarıdır.
Oto pazarında veya galerilerinde otolar müşteri olduğunu söyleyen şahıslarca deneme bahanesi ile çalınmaktadır.
Oto satışı ile ilgili olarak pazarlık yapıldıktan sonra bedelini vermeden noterde sahte kimlik ile satışı alınmakta ya da dışarı çıktıktan sonra oto sahibini oyalamak sureti ile oto park edildiği yerden çalınmaktadır.
Oto kiralama şirketlerinden sahte kimlik ve sahte adres vererek oto kiralayan şahıslar otoyu iade etmeyerek çalmaktadırlar.
OTODAN HIRSIZLIKLAR
Oto kapılarının zorlanarak veya anahtar uydurulmak suretiyle açılması sureti ile,
Cam fitillerinin kesilip camın komple çıkartılması sureti ile,
Camı kırılmak sureti ile,
Kapıları spatula ve benzeri aletlerle açmak sureti ile,
Açık bırakılan kapı veya camlardan otoya girmek sureti ile yapılmaktadır.

ALINACAK ÖNLEMLER VE UYARILAR
Otoları kapalı ve görevlisi bulunan oto parklara bırakınız,
Otoların direksiyonlarına veya pedallarına emniyet kilidi takınız,
Gizli kontak yaptırınız ve alarm sistemi taktırınız,
Otonuzu servislere ve bakım istasyonlarına bıraktığınızda anahtarları üzerinde bırakmayınız,
Yüklü araçları yol kenarlarına ve görevlisi olmayan parklara bırakmayınız,
Otonuzu park edecek kapalı bir garajınız yok ise ikametinizden görebileceğiniz bir alana park ediniz,
Otonuzdan indikten sonra kapı ve camlarını kilitleyip kontrol ediniz,
Otonuzu kısa süreli de olsa park ettiğinizde mutlaka kapılarını kilitleyip camlarını kapayarak kontak anahtarınızı yanınıza alınız,
Oto içerisinde değerli eşyalarınızı (Ruhsat,çanta,yedek anahtar,tabanca, para,ziynet eşyası,oto teybi,cep telefonu v.b gibi) kesinlikle bırakmayınız,
Otonuzun gizli bir yerine size özel kalıcı bir iz veya işaret bırakınız.
Otonuzu kiraya verirken kiraya vereceğiniz şahsın kimlik fotokopisini alarak adresini ve telefonunun alıp doğruluğunu teyit ediniz,
Oto satın alırken oto ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşünüz,
Herhangi bir yerden oto satın alacaksanız mutlaka otonun ruhsatını ve satan şahsın nüfus cüzdanından kimliğinin doğruluğunu kontrol edin, sürücü belgesi ibraz ederse itimat etmeyiniz,
Alacağınız oto ile Trafik tescil müdürlüğüne giderek herhangi bir kaydının olup olmadığını öğreniniz,
Ruhsat üzerinde yazılı bulunan bilgilerin doğruluğunu kontrol ederek oto üzerindeki özellikler ile karşılaştırınız,
Oto satın alırken yedek anahtarını almayı unutmayınız. Yedek anahtar yoksa kilidini değiştiriniz,
Oto üzerindeki şasi numarasının olduğu bölgeyi kontrol ediniz şasi numarası üzerinde tahrifat veya sonradan boyanma gibi durumlar var ise otoyu almaktan vazgeçip, polise bildiriniz,
Satın alacağınız otonun ruhsatında ve plakalarında resmi soğuk damga mühür olup olmadığına dikkat ediniz,
Oto satarken notere vekalet vermek için gittiğinizde otonun bedelini almadan vekalet vermeyiniz ve otonuzu teslim etmeyiniz,
Oto alırken ve satarken güvenilir olan şahısları tercih ediniz,
Otonuz çalındığında derhal 155'e bilgi vererek hemen bağlı bulunduğunuz yerin mıntıka karakoluna giderek müracaatınızı yapınız.
OTOLARIN CHANGE (ÇEYNÇ) YAPILMASI VE ALINACAK ÖNLEMLER
Şase Numarasının Değiştirilme yöntemleri :
Ağır hasarlı ve Sigorta Şirketleri tarafından Pert edilmiş otolar art niyetli kişiler tarafından satın alınıp,ağır hasarlı olarak alınan bu otoların özelliklerine uygun başka bir oto çalarak;
Çalmış oldukları otonun şase numaralarını taşlama ve zımparalama yöntemi ile kazıdıktan sonra ağır hasarlı olarak satın almış oldukları otonun şase numarasını çalıntı otoya Numaratör ile vurarak veya Enjeksiyon İğnesi ile vurmak sureti ile,
Otonun Şase numarasını değiştirmek sureti ile veya hasarlı otonun şase numarasının bulunduğu bölgenin kesilerek çıkarılıp aynı bölgeye çalıntı otonun şase numarasının kaynakla monte edilmek sureti ile,
Çalıntı otonun şase numarasının bulunduğu kulenin yerinden sökülerek alınıp ağır hasarlı otonun şase numarasının bulunduğu kulenin bu bölgeye monte edilmesi sureti ile,Şase numarası değiştirilir.
Motor Numarasının Değiştirilme Yöntemleri :
Ağır hasarlı otonun Motoru olduğu gibi çalıntı oto kasasına aktarılır,
Ağır hasarlı oto üzerindeki motorun üzerindeki motor numarasının bulunduğu etiket sökülerek çalıntı otonun motorunun üzerine monte edilir.
Çalıntı otonun motor numarası taşlanarak Ağır hasarlı otonun motor numarası bu bölgeye numaratörler ile vurulur.
Bu işlemler yapıldıktan sonra Çenç yapılan otoya ağır hasarlı otonun Plakaları takılarak aynı yanı ağır hasarlı otonun tescil belgeleri ile kullanılır.
Alınacak Önlemler :
Yukarıda belirtilen yöntemler ile çenç yapılan otoların tescil işlemleri yapılabildiğinden herhangi bir ihbar olmadığı sürece otoların tespiti uzman kişiler tarafından veya bu suçlardan dolayı Emniyet görevlileri tarafından yakalanan kişilerin itirafları ile tespit edildiğinden, otoyu satın alan kişilerin İl merkezlerinde bulunan Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı tarafından belli bir ücret karşılığı otoların,Orijinal olup olmadığı hakkında rapor verilmektedir.

EV HIRSIZLIĞI

Evden çıkmadan önce kapı ve pencerelerinizi kapatmadan ve kilitlemeden çıkmayınız. Dalgınlıkla kapı üzerinde anahtar unutmayınız.
Evden uzun süreli ayrılacaksanız veya tatile çıkacaksanız, kapı komşunuza ne zaman döneceğinizi, gideceğiniz yerin adres ve telefonunu bırakınız.
Evinizden uzun süreli ayrıldığınızda, değerli eşya ve mücevherlerinizi güvendiğiniz birisine emanet ediniz veya yanınıza alınız, yada banka kasasına koyunuz.
Kısa süreli bile olsa komşunuza gittiğinizde mutlaka kapınızı kilitleyiniz.
Akşam dışarıya çıktığınızda 3-5 saat sonra dönecekseniz, evinizin ışıklarından bazılarını, televizyon veya radyonuzu açık bırakınız.
Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci, TEK görevlisi, depremde zarar gören evleri tamir görevlisi veya çeşitli bahanelerle evinize girmek isteyenleri almayınız.
Evinizin zili çalındığında, tanımadığınız birini soran şüpheli şahısları eşkali ile birlikte hemen polise bildiriniz.
Apartman giriş kapısını sürekli kapalı tutunuz.
Apartman giriş kapısı ziline basıldığında zil çalanı tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayınız.
Kapı zili basıldığında mercek deliğinden bakınız. Tanımadığınız birisi ise şüpheli bir durumu varsa kapıyı açmadan eşkalini Polise bildiriniz.
Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimle kırarak evlere girerler. Kapı kırılma gürültüsü duyduğunuzda komşunuzun kapısını kontrol ediniz.
Rasgele takılan Çelik Kapıların, levye, kriko vb. aletlerle zorlanıp eve girilebileceğini unutmayınız.
Özellikle yaz aylarında zemin kat ve birinci katta oturuyorsanız; pencere ve balkon kapılarını açık bırakmayınız. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişigüzel yerlerine bırakmayınız.
Hırsızların pencereleri tornavida gibi aletlerle birkaç saniyede açtıklarını unutmayınız.
Zemin kat, birinci kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapılarına demir parmaklık yaptırınız.
Çatı katlarındaki banyo, tuvalet pencerelerinden ve havalandırma boşluklarından hırsızın eve girebileceğini unutmayınız.
Evinizdeki küçük televizyon, müzik seti ve çelik para kasası gibi eşyaların hırsızlar tarafından çarşaf veya battaniyeye sarılarak çalındığını unutmayınız. Bu şekilde eşya taşıyanları gördüğünüzde hemen polise bildiriniz. Evinizdeki küçük çelik para kasalarını, evinizin gizli bir yerine monte ederek saklayınız.
Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını kırıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerine saklayınız.
Tatile gittiğinizde veya uzun süreli evinizden ayrıldığınızda posta kutunuzun anahtarını komşunuza bırakmayı unutmayınız. Hırsızlar öncelikle posta kutusu evraklarla dolu (elektrik faturası, su faturası vb.) olan daireleri seçerler.
Semt pazarlarının kurulduğu günlerde o civarda bulunan evlerde o gün daha fazla hırsızlık olabileceğini unutmayınız.
Hırsızların her türlü kasayı murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildiklerini unutmayınız.
Mümkünse kapınıza çift emniyetli kilit sistemi yaptırınız. · Evinizin etrafında şüpheli birisini gördüğünüzde 155 Polis İmdat veya en yakın Polis Merkezine bildiriniz.
Büyük sitelerde özel güvenlik görevlileri tutunuz. · Evinizin etrafını ışıklandırınız.
Hırsızlığı karşı evinizde bulunan kıymetli eşyaları sigorta ettiriniz.
Evinize alarm sistemi kurdurunuz.
Tüm bunlara rağmen evinizde hırsızlık meydana gelmişse telaşlanmayınız. Hiçbir şeye dokunmadan en yakın Polis Karakoluna bildiriniz



İŞ YERİ HIRSIZLIĞI
İşyerinizin pencerelerine mutlaka demir korkuluk yaptırınız. İşyerlerinden ayrılmadan önce pencereleri kapatmayı unutmayınız.
İşyerinizi kapatırken kapıyı mutlaka kilitleyiniz.
İşyerinizin kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırılabileceğini ve duvarların delinebileceğini unutmayınız.
Büyük iş merkezlerinde veya hanlarda iş yeriniz varsa, hırsızların gündüzden içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerini unutmayınız.
Saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kontrol ettiriniz
İşyerinizden çok kısa süreli ayrıldığınızda bile kapınızı mutlaka kapatınız veya içeride bir yakınınızı bulundurunuz.
İşyerlerine çatı katlarından girilebileceğini unutmayınız. Çatı katlarındaki kapı ve pencereleri sürekli kilitli tutunuz.
Telefonda sizi maliyeci adı altında komşunuzun işyerine çağıran şahıslara itibar etmeyiniz. Gitmeniz gerekiyorsa kapınızı mutlaka kapatıp gidiniz.
Kuyumcular tanımadıkları, şüphelendikleri şahıslardan ve 18 yaşından küçüklerden altın satın almamalıdırlar.
İşe alacağınız şahısları önceden iyice araştırınız. Özellikle yabancı uyruklu şahıslara daha çok dikkat ediniz.
Çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurmayınız. Hırsızların her türlü çelik para kasalarını murç, matkap vb. aletlerle rahatlıkla açabildiklerini unutmayınız.
İşyeri komşularınızla birlikte bekçi veya özel güvenlik görevlisi tutunuz.
Şüphelendiğiniz kişileri 155 Polis İmdat'a bildiriniz.
Tanımadığınız kişilerden veya seyyar satıcılardan faturasız, saat, cep telefonu, müzik seti, gibi eşyalar satın almayınız.
İşyerinizi hırsızlığı karşı sigorta ettiriniz.
İşyerinize alarm sistemi ve güvenlik kamerası taktırınız.
Her şeye rağmen işyerinizde hırsızlık olmuşsa telaşlanmayınız. Hiçbir şeye dokunmadan en yakın Polis Karakoluna bildiriniz





GONDEREN: Almira on 01/07/2010 18:15:49


ATM OLAYLARI

AMAÇ: Plastik kart suçlarıyla mücadelede geçmiş yıllarda yaşanan tecrübeler, kart sektöründeki kurum ve kuruluşlar ile Güvenlik Kuvvetlerinin işbirliği içinde bulunmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu işbirliği kapsamında Dünya uygulamalarında görüldüğü gibi ülkemizde de Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına yönelik eğitim çalışmaları yakın bir zamandan beri düzenli olarak sürdürülmektedir.Bu bağlamda "KARTLI ÖDEME SİSTEMİ KILAVUZ kitapçığı" BANKALARARASI KART MERKEZİ A.Ş. tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatına kartlı ödeme sistemi suçlarıyla mücadele kapsamında uygulamaya yönelik konularda yardımcı bir başvuru dokümanı olarak hazırlanmıştır.

İÇERİK: Bu kılavuz kitapçık 5 bölümden oluşmaktadır. Kitapçıkta ilk olarak genel hatlarıyla kartlı ödeme sistemine ait tanımlar verilmekte ve işlem akışı anlatılarak kartların fiziki ve güvenlik özellikleri açıklanmaktadır. Daha sonraki bölümlerde kartlı ödeme sistemi sahteciliği ve dolandırıcılığına konu suçlar tanımlanmakta ve sahte kart yapımında kullanılan cihazlar anlatılmaktadır. Son iki bölüm ise Bankalar arası Kart Merkezi A.Ş. ve Türk Emniyet Teşkilatı ile işbirliğimizin nüvelerinden birisi olan "İhtisas Polisi" uygulamasına ayrılmıştır. Hazırlanan bu kılavuz kitapçığın hepinizin çalışmalarına faydalı olmasını diliyoruz.

BANKA KARTLARININ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ
ÖNYÜZÜ: Kartı çıkartan banka veya kuruluşun ve ürünün adı, kart hamilinin adı soyadı, kart numarası ve kartın geçerlilik tarihi baskı olarak yazılıdır.

ARKAYÜZ: Manyetik şerit ve imza paneli vardır. Manyetik şerit içinde; kartın ön yüzündeki kart hamili özlük bilgilerine ek olarak, çıplak gözle görülemeyen, elektronik işlemlerde kullanılan alfabetik ve nümerik ifadeler vardır.
YAPILIŞ ŞEKLİNE GÖRE SAHTE KART TÜRLERİ:
A Kısmi Sahtecilik : Gerçek bir kredi karlının üzerindeki bilgilerin, ütüleme ve kesme gibi sahtecilik metodları kullanılmak suretiyle kartın içerik olarak değiştirilmesidir.Değiştirilmiş Kart: Kredi kartları üzerindeki kabartma numaraların kesilerek değiştirilmesi veya ütülenerek yerine yenisinin basılmasıyla yapılan kartlardır. Bu türden değiştirilmiş kartlar imprinter cihazıyla işlem yapan işyerlerinde kullanılır, işyeri, bilgisi dahilinde değiştirilmiş kartları kabul edebileceği gibi, fark edilemeyecek şekilde değiştirilmiş kartlar da iyi niyetli işyerleri tarafından bilmeden kabul edilebilmektedir.Gerçek Visa ve MasterCard kartlarında kart numarasının son dört hanesi hologramın üzerine basılır. Bu nedenle, sonradan kart numarasında herhangi bir ütüleme ya da kesme işlemi yapıldığında halogram zedelenir. Kalitesiz baskı veya bir önceki baskının silik izleri sebebiyle, değiştirilmiş kartlar kolaylıkla belirlenebilir.

B Külli Sahtecilik : Gerçek bir kredi kartının aynısının, kanuna aykırı yollarla tamamen sahtesinin imal edilip, yine aslına uygun olarak üzerine kart güvenlik unsurlarının basılarak sahtecilik ve dolandırıcılık amaçlı kullanılmasıdır.

Sahte Kart; Gerçek bir kredi kartının güvenlik unsurlarıda dahil olmak üzere, renk ve şekil özelliklerinin çeşitli cihazlar vasıtası ile beyaz bir plastiğe işlenmesi ile oluşturulan kartlardır. Nitelik olarak sahte kart ve manyetik şerit sahteciliği birbirini tamamlayan iki tür sahtecilik ve dolandırıcılık tipidir. Çeşitli şekillerde elde edilmiş geçerli manyetik şerit bilgileri, bu bilgilerle uyumlu şekilde hazırlanmış sahte kartlara kodlanmakta ve sahtecilik/dolandırıcılık amaçlı kullanılmaktadır. Bu sahtecilik tipleri ile etkin mücadele için, hem sahte kart hem de manyetik şerit sahteciliğin! önlemek amacıyla tavsiye edilen yöntemlerin bir kombinasyonunun kullanılması gerekir.

SAHTE KARTLARIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ

Genelde sahte kartların üzerinde yazılı olan banka ismi ile kartın önyüzünde kabartma olarak basılan kart numarası yada manyetik şeride kodlanmış kart numarası bankayı tanımlayan BIN/Prefix (kart numarasının ilk altı rakkamı) numaraları ile uyumlu olmamaktadır.Kartın üzerindeki kart hamili ismi, sahte olarak düzenlenmiş bir kimliğe uygun olarak basılmıştır.Önyüzde kabartma olarak basılmış bilgiler (emboss) ve manyetik şerit bilgileri (encode) birçok olayda uyumlu olmaktadır.Bir çok sahte kart UV ışığı altında göstermesi gereken reaksiyonu (Mor ışık kontrolü) göstermemektedir.Kartın önyüzünde bulunan logonun içini çevreleyen mikro bordur (Visa logosunu çevreleyen belirli rakamlar ve harfler kümesi) güvenlik özelliği hiç bir sahte kartta bulunmamaktadır. Sahte kartlara bu özelliği verebilmek için "nokta ya da çizgi" kullanıldığı tespit edilmiştir.İmza paneli resim özelliği taşımakta ve silinme ya da kazıntı durumlarında gerekli güvenlik "reaksiyonlarım" vermemektedir. CVV2/CVC2 (imza panelinde kart numarasından sonra yazılan üç haneli güvenlik kodu) bilgileri bulunmamaktadır.VİSA ve MasterCard kredi kartlarının bir güvenlik özelliği olan üç boyutlu hologramlar orijinaline uygun olmamakta ve üç boyutlu özellik göstermemektedir.

ATM Dolandırıcılığına Karşı

A Kart Sıkıştırma : Kağıt, tahta ve yapışkan şeklinde çeşitli maddeler kullanılarak kartın, ATM ' in kart giriş haznesinde kart hamilinin herhangi bir işlem yapmasına izin vermeyecek şekilde sıkıştırılmasıdır. Bu yöntem ile ele geçirilen kartın şifresi, kart hamili işlem yaparken omuzu üzerinden okuma, cep telefonu ve şifrenizi tekrar girin şeklinde önerilerle öğrenilmekte ve dolandırıcılık amaçlı kullanılmaktadır. ATM'e sıkışan kartın bankaya bildirilerek iptal edilebilmesi için kart sahibine çevrilen bir telefon numarası ile cep telefonu uzatılmaktadır. Telefonun öbür ucundaki kişi kart hamiline, iptal işlemi için şifrenin bilinmesi gerektiğin! söyleyerek şifreyi öğrenmektedir. Karlının makinede sıkıştığım ve bu durumu bankaya bildirerek kartım iptal ettirdiğin! sanan kart hamili olay yerinden uzaklaştıktan sonra, kart ATM'den alınarak nakit çekilmektedir.
ATM'lerin günlük belli bir nakit çekme limitleri vardır. Fakat yukarıda açıklanan şekilde ele geçirilen kartlardan, başka kartlara havale yapılmak suretiyle bu kartlar nakit çekme limitlerinin çok daha üzerinde dolandırıcılık amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kartı sahtekarlık amacı ile kullanan kişi, diğer bir kart sahibine nakite ihtiyacı olduğunu ancak günlük limit nedeni ile daha fazla çekemediğin! söyleyerek o kişinin hesabına havale yapr.idyı ve sonra da bu havale tutarım çekmeyi teklif edebilir ya da sahte isimle açılan vadesiz hesaplara havale yapılabilir -Bu şekilde gerçek kart hamili gün içindeki nakit çekme limitinin çok daha üstündeki bir tutarda dolandırıcılık işlemine maruz kalabilir. Ayrıca, sıkıştırılan kartın kredi kartı olması durumunda, şifre öğrenilse de öğrenilmese de, kart alışverişte kullanılmaktadır.
B. Para Çıkış Haznesine Müdahale Edilmesi: Para çıkış haznesinin bant veya benzeri bir madde ile kapatılarak paranın dışarı çıkmasının engellenmesi ve gerçek kart hamili ayrıldıktan sonra banta yapışan paranın alınmasıdır.
C. Kart Değiştirme: ATM'de yapılan bir işleme yardımcı olmak bahanesiyle, gerçek kart hamilinin kartının aynı bankanın başka bir kartı ile değiştirilmesi olayıdır. Değiştirmek için kullanılan kartlar genellikle kayıp ve çalıntı kartlardır. Ele geçirilen kartın kullanılabilmesi için gerekli olan şifre, kart sıkıştırma yönteminde açıklandığı gibi elde edilir.
D. ATM Bakım Görevlisi Gibi Davranılması: ATM' ye bakım yapmak amacı ile geldiğini söyleyen kişiler tarafından para kasetlerine ulaşma girişiminde bulunulduğu tespit edilmiştir

  • Bir kimsenin iyi niyet ve gafletinden faydalanarak, o kişiden menfaat temin edilmesine dolandırıcılık denir.
  • Döviz ve altın alırken döviz bürolarıyla kuyumcuları tercih ediniz.
  • ATM' lerden para çekerken, kartınızın makinaya sıkışması durumunda size yardımcı olmak isteyen kişilere inanıp şifrenizi kesinlikle vermeyiniz.
  • Alışverişlerde almış olduğunuz çeklerle ilgili şüpheniz varsa, ilgili bankaları arayarak, çek almış olduğunuz müşterinin o banka ile ne zamandır çalıştığını ve çeklerin sağlamlığını kontrol edin.
  • Hastanede röntgen çekimi öncesi sizi başka odaya alıp altın takılarınızı çıkarmanızı isteyen röntgen memuru görünümünde kişilere inanmayınız.
  • Kendilerini doktor veya hastanede görevli olarak tanıtan ve sizi ücretsiz muayene ettireceğini söyleyen kişilere inanarak, kesinlikle onlara para vermeyiniz.



1- Kapkaç: Genellikle tenha sokaklarda yaya olarak yürüyen bayanların çantalarının çalınarak kaçılması şeklinde meydana gelir.















2- Tantanacılık: Yürüyen kişilerin önlerinde iki veya üç şahsın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.





3- Söğüşçülük: Aşırı alkol etkisi ile kendisini kaybeden, sızan şahısların üzerinde bulunan para ve kıymetli eşyalarının çalınması.







4- Muslukçuluk: Camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır.





5- Pislikçilik: Genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması.





6- Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması.





7- Silkeleme: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, basından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup cüzdanının çalınması.






8- Üçkağıtçılık: Halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kağıdı ile kandırılarak paralarının alınması.



9- Falcılık: Genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi ile ziynet eşyaları bir mendile sarılır, el çabukluğu ile mendil değiştirilir, ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.



10- Tavcılık: Şahısları tanıyor gibi yapıp ikna edilerek patronunun, babasının, kardeşinin, vs. borçları olduğu şeklinde kandırarak paralarının alınması şeklinde ve bunun gibi değişik 21 çeşit yankesicilik tarifi yapılmakta.

Back To Top
11/23/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***