REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 2471 - Toplam yanitlar: 1

GONDEREN: iskenderce on 09/12/2009 17:04:10


    SABIR

Sabır, sadece zorluklar karşısında değil,  hayatın her anında yaşanan bir ahlak özelliğidir. Gerçek sabır, zorluklarda olduğu kadar güzel olan her şeyde kararlılık ve istikrar göstermeyi ve bundan asla taviz vermeyerek bir ömür süresince devam etmeyi gerektirir.

Günümüzde insanların çoğu sabrı, zorluklara göğüs germek olarak algılar ve karşılaştıkları olaylarda kendilerince sabır göstermeye çalışırlar. Oysa yaptıkları şey sadece tahammül etmektir. Bu da insana çok büyük sıkıntı verir ve bir süre sonra kişi isyan noktasına gelebilir.

Sabretmek ise tahammülden çok daha farklıdır.‘ Rabbin için sabret.’  (Müddessir Suresi,7) ayetinde de belirtildiği gibi, sabır yalnızca Allah içindir. İnsan ancak Allah'a olan imanı ve yakınlığı oranında sabır gösterebilir. Karşılaştığı her olayda bir hayır olduğunu düşünen ve tamamıyla Allah’a teslim olan insan için hayat, huzur ve güven duygusu içinde devam eder. Karşılaştığı olumsuz olaylarda gösterdiği güzel ahlak süreklidir.İyilikle kötülük eşit olmaz. Sen, en güzel olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) oluvermiştir. Buna da, sabredenlerden başkası kavuşturulamaz. Ve buna, büyük bir pay sahibi olanlardan başkası da kavuşturulamaz.’ (Fussilet Suresi, 34-35) Ayetten de anlaşıldığı gibi ‘’sürekli’’ olan güzel ahlakı sabredenlerden başkası gösteremez. Müminler her zaman en güzel davranışı ve en güzel ahlakı gösterme konusunda kararlıdır ve en ufak bir gevşeme göstermeden bu ibadeti yerine getirmeye devam ederler.  "Ey iman edenler, sabredin ve sabırda yarışın..." (Al-i İmran Suresi, 200)

Zorlukla karşılaşan bir mümin, içinde hiçbir sıkıntı duymadan tam bir tevekkülle Allah’tan yardım diler ve O’na sığınır. Çünkü kader gerçeğini bilir ve her şeyin Allah’ın kontrolünde gerçekleştiğine inanır.Kendisi için hazırlanan bu sınavı, gösterdiği sabırla ve tevekkülle geçmeyi amaçlar ve her zorluğun ardından mutlaka bir kolaylık geleceğini bilir. "Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır. Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır." (İnşirah Suresi, 5–6) "Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden başkasını yüklemez..." (Bakara Suresi, 286)

Sabır Kuran’da sıkça belirtilen çok önemli bir konudur ve namaz kılmak,oruç tutmak gibi farz olan bir ibadettir. Ve onlar-Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar. İşte onlar, bu yurdun (dünyanın güzel) sonucu (ahiret mutluluğu) onlar içindir.’   (Ra’d Suresi,22) Bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu düşünürsek sabrın önemini çok daha iyi anlarız.





GONDEREN: stroyy on 10/14/2009 22:31:57


Bu dünyanın bir imtihan yeri olduğunu

düşünürsek sabrın önemini çok iyi anlarız ....

ellerine ve yüreğine sağlık iskenderce örnek alınacak bir paylaşımdı tşkler.....

Back To Top
07/01/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***