HAMUR ÇORBASI
Tarifi İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 150 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tatlı kaşığı nane
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ (üzerine hamur kızartmak için)
Hamuru İçin:
- 1 adet yumurta
- 1 tutam tuz
- 1 küçük kahve fincanı su
- Aldığı kadar un
(Tüm malzemeleri karıştırarak orta sertlikte bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru nemli bezle örterek 30 dk. dinlendirin. Tezgahın üzerini unlayıp, dinlendirdiğiniz hamuru çok ince olmayacak şekilde açıp küçük kareler kesin.Üzerine biraz un serperek hamurların hepsini karıştırıp kenarda bekletin.
Hazırlanışı:
Önce kıymaya tuz ve karabiber katıp yoğurarak küçük misket köfteler hazırlayın. Ayrı bir yerde tencereye tereyağını koyup, eriterek salçayı ekletip kavurun. Üzerine 6 bardak su ilave edip kaynatın. Kaynayan suya sırasıyla nohutları, köfteleri, 5 dk. sonra da hamurları atın. (Hamurdan biraz ayırın) Hepsi kaynarken naneyi de ekleyin. Hamurlar iyice piştiğinde ocağın altını kapatın. Küçük tavaya 2 kaşık sıvıyağ koyup, yağ kızınca ayırdığınız hamurları içine atıp hafifçe kavurun. Çorbayı servis yaparken üzerine kızarmış hamur serperek servise sunun.
Afiyet Olsun…
KARIŞIK YAZ DOLMASI
Tarifi İçin Malzemeler:
- 300 gr dana kıyması
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet orta boy patlıcan
- 5 adet dolmalık biber
- 2 adet orta boy domates
- 1 su bardağı yıkanmış pirinç
- 2 adet rendelenmiş soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet domates (dolmaların üzerini kapatmak için)
Ön Hazırlık:
- Domatesin üst kısmından bıçakla yarım ay şeklinde keserek içinin etli kısmını kaşıkla boşaltın
- sebzeleri yıkayarak içlerini boşaltıp temizleyin. yan taraflarından çatalla delerek derin bir kabın içine koyduğunuz tuzlu suyun içinde bekletin.
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine sebzelerin dışında kalan malzemeleri koyarak iyice karıştırın. Tuzlu suyun içinden alıp süzdürdüğünüz sebzeleri hazırladığınız kıymalı harçla ağız kısımlarında azıcık boşluk bırakarak doldurun. Daha sonra kabuklarını soyduğunuz domatesten küçük parçalar keserek dolmaların ağızlarına kapatın. Yan yana ve dik bir şekilde sıkıcı tencereye dizin. Yarısına gelecek kadar su ilavesiyle sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sıcakken servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun…
KABAKLI SEMİZOTU
Semizotu Tarifi İçin Malzemeler:
- 2 demet semizotu
- 2 adet ince kabak (uzunlamasına dörde bölünmüş)
- 2 adet doğranmş kırmızı biber
- 4 adet doğranmış yeşil biber (isteğe göre acı olabilir)
- 4 adet iri dopranmış orta boy domates
- 1 silme yemek kaşığı domates salçası
- 1 tutam tuz
- 2 yemek kaşığı yıkanmış pirinç
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ (isteğe göre fazla olabilir)
- 1 adet orta boy yemeklik doğranmış soğan
- 4-5 diş ince doğranmış sarımsak
Hazırlanışı:
Semizotunun sap kısımlarını kesip çıkartın. Geriye kalanları 3 parmak aralıklarla tahtanın üzerinde doğrayın. Bol su ile yıkayarak kumlarından arındırın. Tencereyeyağı koyup yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı, kırmızı ve yeşil biberi ekleyerek kavurun. Domatesi salçayı ve tuzunu katıp domateslerin suyunu salıp çekmelerini bekleyin. Daha sonra üzerine semizotu ve kabakları koyarak karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Semizotları sararıp suyunu salınca pirinçleri üzerine serperek pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Soğutup yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.
(yemeğin suyu pirinçler pişmeden biterse biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.)
Afiyet Olsun…
BOSTANA
Tarifi İçin Malzemeler:
- 3 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy soğan
- 1adet orta boy salatalık
- 1/2 demet ince kıyılmış maydonoz
- 8 dal ince kıyılmış nane yaprakları
- 1/4 demet ince kıyılmış semizotu
- 2 adet ince kıyılmış sivribiber
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Domateslerin ve salatalıkların kabuklarını soyarak küçük bir şekilde doğrayın. Soğanları yemeklik doğrayarak tuzla ovup, diğer bütün malzemeleri de çukur bir kabın içerisinde birleştirin. Üzerine nar ekşisini de ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız salatayı servis tabağına aktararak, servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun…
CEVİZLİ İNCİR TATLISI
Tarifi İçin Malzemeler:
- 250 gr kuru incir
- 2 adet kabuk tarçın
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 1/2 su bardağı iri çekilmiş fındık (isteğe göre)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı su
Hazırlanışı:
Tencereye incirlerin üzerini geçecek kadar su koyup, içerisine tarçını atarak 15 dk. kadar kaynatıp süzün. Soğuyan incirlerin diplerini hafifçe açarak, fındık ve ceviz karışımı ile doldurup bir tencereye dizin. Üzerilerine ılık sütü döküp yarım saat bekletin. Ayrı bir yerde suda şekeri karıştırarak şurup elde edip, bunu da incirlere ekleyip kısık ateşte 20 dk. pişirin. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun…