REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1658 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: Hacegan__ on 12/20/2011 10:40:31


Yüce Allah’ın emirlerini yerine getirip yasaklarından sakınmak, her müslüman’ın görevidir. Bunu terk veya ihmal etmek ise günahtır. Günah ise sonsuz kudret ve azamet sahibi Yüce Allah’a isyandır. Allah’ın engin rahmetine ve rızasına karşı bir perdedir.
Günah ; dinde suç sayılan, Allah’ın emirlerine aykırı olan, her iş ve söz demektir. İslam’da günah, niteliği açısından küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayrılır. 

Büyük günah , toplumda bozgunculuğa sebep olan, hakkında tehdit edici bir ayet ve hadis bulunan, işleyenin dünyada ve ahirette cezalandırılmasına sebep olan büyük suçlar ve davranışlara denir.

Hz. Peygamber’den gelen rivayetlerde büyük günah olarak: Allah’a şirk koşmak, sihir ve büyü yapmak, haksız yere adam öldürmek, yetim malı ve faiz yemek, düşmana hücum anında savaştan kaçmak, iffetli kadınları zina ile suçlamak, ana babaya asi olmak, yalan söylemek, yalan yere şahitlik yapmak sayılmaktadır. (1) 

Ayrıca toplumda huzursuzluğa sebep olan, toplumu bozan suçlar da büyük günahlardandır. Toplumları oluşturan ırki, mahalli, dini, içtimai, siyasal olarak meydana gelmiş grupların arasını açıp bölmek. Her konuda ve fırsatta bölücülüğe başvurmak.İki ikişi, sanalkahve.com ya da zümre arasına nifak sokmak, iki komşu arasını açmak gibi... Bizler günahlardan şiddetle kaçınmalıyız.Bunları yapanlara fırsat vermemeliyiz.Uyanık olmak,feresatli ve basiretli olmak bizlerin toplumsal görevidir.

Zira yüce Rabbimiz; “Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir.”(2) Bir başka ayet-i kerimede de “Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.”(3) buyurarak her türlü günahtan kaçınmamızı emretmektedir.


Günah, insanın Hakk’a olan meylini köreltir, kalbine huzursuzluk verir, kötülüklerin önünü açar ve fıtratını bozan manevi bir musibet olur. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Hayır hayır! Doğrusu onların işlemekte oldukları (kötülükler), kalplerini kirletmiştir.”(4) Hz. Peygamber ise kalbin kirlenmesini şöyle açıklamaktadır. “Kul bir günah işlediğinde, kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o günahından tövbe edip uzaklaşırsa kalbi tertemiz hale gelir. Eğer tövbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve kalbi istila eder. Yüce Allah’ın Kuran’da zikrettiği kalp kirlenmesi, işte budur.(5) 

Kalbi kararan kişi ise artık kötülük elinde esir hale gelmiş bi karar kişidir.Bu yüzdendir ki; safını bilmeyen kişi rüzgarın önünde savrulan yaprak misali nereye gittiğini bilmez.Gelen çiğner,giden çiğner.Kişiliksik,ezik ve suç işleyen kişi konumunda hayatı kararır gider. 

Rabbim, bizleri kendini bilen, ne yaptığını bilen, safını bilen ve kendine kulluk eden kullardan eylesin...AMİN ECMAİN İNŞALLAH  Hayırlı ve sağlıklı bir gün diliyorum selam ve saygılarımla. Hacegan

11/16/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***