REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1664 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: Hacegan__ on 12/17/2011 12:47:15


Konuşma
Düşünce ve duyguların, başkalarına sözlü olarak bildirilmesine konuşma yada sözlü anlatım denir. 
Konuşma, insanın çevresiyle doğrudan iletişim kurmasının en etkili yoludur. Konuşma için sesli düşünme de denir. Buna göre insanlar, düşüncelerini başkalarına seslerle iletirler. Ancak bunu yaparken de sözlerini etkili kılmak için, jest, mimik, tonlama, vurgulama... gibi konuşmayı tamamlayıcı öğelere başvururlar. 
Konuşma olgusu; dil, düşünce, duygu, ses ve konuşma organları gibi öğelerle doğrudan ilgilidir. Bunlardan birinin eksikliği yada yetersizliği, çeşitli konuşma kusurlarına yol açar. 

Konuşma İlkeleri

İyi konuşma, güzel konuşma; her şeyden önce iyi ve sağlıklı düşünmeyle ilgilidir. İyi ve sağlıklı düşünmeyse, kişinin yeteneği yanında, doğuştan itibaren edindiği bilgi, beceri birikimine ve gördüğü eğitime bağlıdır. 
Ancak her konuda olduğu gibi konuşmada da yetenek, tek başına belirleyici etken değildir. Yetenek ancak bilgi ve deneyimle birleşirse bir anlam taşır.Ayrıca burada ele alacağımız konuşma türlerinin çoğu için özel bir yeteneğe gerek yoktur. Bunlar, belli bir eğitimle herkesin başarabileceği türden konuşmalardır. 
İyi bir konuşmacının başlıca ilkeleri şunlardır : 

  • Yapıcılık: Toplumun değer yargılarına, inançlarına, gelenek ve göreneklerine ters düşen, onları yok sayan söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
  • İnandırıcılık: Konuşmacı ; sözleriyle, davranışlarıyla, yargılarıyla, konuya hakimiyetiyle dinleyicide güven duygusu yaratmalıdır.
  • Amaca dayanma: Konuşmacı, niçin konuştuğunu bilmeli ve dinleyici üzerinde bu amaca yönelik bir etki bırakabilmelidir.
  • İlginçlik: Konuşma konusu, gerek konuşmacı, gerekse dinleyici yönlerinden ilgi çekici olmalıdır. İyi bir konuşmacı, pek ilginç olmayan, hatta sıkıcı sayılan bir konuda dahi ilgi yaratmayı bilmelidir.
  • Bilgi sağlamlığı: İyi bir konuşma, sağlam bilgi ve belgelere dayanmalıdır.
  • Ön çalışma : Konuşmanın hazırlanmasında; konu, dinleyici, konuşma süresi göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Yöntem: İyi bir konuşmada yöntem önceden belirlenmelidir ; “birlikte düşünme ve tartışma”, “öğretme”, “duygulandırma” yöntemlerinden hangilerinin seçileceği bilinmelidir.
  • Konuşmayı destekleyen öğeler: Konuşma, söz yanında bir takım el, yüz hareketleri (jest, mimik ve iyi bir tonlama ile desteklenmelidir.
  • Dil ve üslup: İyi bir konuşma elbette ki iyi bir dil ve üslup becerisi gerektirir. Kelimelerin seçimine, cümledeki yerlerine, kültür dilindeki biçimleriyle kullanılmalarına özen gösterilmelidir.
  • Burada bir ön eleştiri yapmak istiyorum sanalkahve oyun lobilerinde tüm lobiler dahil olmak üzere genel sohbette özellikle admin vasfını taşıyan oyunculara örnek olması gereken kişiler ne yazıkki bundan mahrum sırf konuşayım diye lobiye yazıyor ama güzelim Türkçemizi katlederek yazıyor ve tüm üyeler buna şahit oluyor mesala bir admin yhaa diyor? Bu nedemek Türkçemizde bir karşılığı yok malesef yada bir üyeye çok özür dilerim mal diye hitap ediyor bu sözler hiç bir admine hatta üyeye yakışan sözlermi? Türkçemizi bozmadan konuşmaya anlamını bilmediğimiz sözlere çok dikkat etmemiz gerektiğini hatırlatırım .Selam ve saygılarımla.... Hacegan
12/27/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***