REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1256 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: AySu_06 on 08/04/2011 17:35:32


Yalan, kişinin gerçeği saklayıp bildiğinin aksini söylemesidir. Gerek yalancılık ve gerek sözünde durmamak, çok kötü, çok çirkin bir huydur. Müslüman her zaman doğru söylemeli ve doğru olmalıdır. Yalancılık ve sözünde durmamak "münafıklık alametlerinden"dir.

  Cenab-ı Hakk, "Yalan sözden kaçının" (Hac, 22/60) diye emrettiği halde basit dünya menfaatleri için yalan söyleyenler vardır. Özellikle yalan yere şahitlik yapmak çok kötü bir davranış ve büyük bir günah sayılmıştır. Gerçek bir müslüman kendi aleyhinde de olsa, doğru söylemeli ve asla yalana yaklaşmamalıdır.

Çünkü Allah Teâla şöyle buyurmuştur:
  "Ey iman edenler! Hak üzere durup adaleti yerine getirmeğe çalışan hâkimler ve Allah için doğru söyleyen şâhidler olun. Velev ki, o şahitliğiniz nefisleriniz yahut ana babanızla yakın akrabanız aleyhine olsun. İster üzerine şahitlik yapılan kimseler zengin veya fakir bulunsun" (Nisa, 4/135).

  Bu hususta Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
  "Şu dört şey kimde bulunursa bulunsun tam bir münafık olur. Bunlardan biri kendisinde bulunan kimse de, onu terk edinceye kadar bir münafıklık vasfını taşır. Bu vasıflar şunlardır: Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz, anlaşma yaptığı zaman vaz geçer, düşmanlık yaptığı zaman da sınırı aşar ve daha çok kötülükte bulunur." (Buhari, İman, 24)

  Anne-babalar çocuklarını çok küçük yaştan itibaren doğru söylemeye alıştırmalı, onların yalan söylemelerine asla müsamaha göstermemeli, yalan sözün çok çirkin bir davranış olduğunu onlara telkin etmelidirler. Söz veripte sözünde durmamak veya randevusuna mazereti olmaksızın söz verdiği saatten geç gitmek de yalancılığın bir nevidir, bir Müslümana yakışmayan bir davranıştır.

  Yalanın kötülüğüne gelince, Peygamberimiz (s.a.s.); "Yalan kötülüğe, kötülük Cehennem'e götürür. İnsan yalancılık yapa yapa, nihayet Allah katında yalancılardan yazılır" (Buharî, Edeb, 69; Müslim, Birr, 103-105) buyurmuştur.

  Yalanın en büyük kötülüğü işte budur. Yani, insanı Allah Teâla'nın rızasından uzaklaştırıp Cehennem'e götürmesidir. Ayrıca yalan insanları birbirine düşürür, güven duygusunu yok eder, toplum içinde karışıklıklara sebep olur; dostlukları yıkar, yerine düşmanlık tohumları eker. Yalan er geç ortaya çıkacağından, yalancılar, kendilerine güvenilemeyen, saygı duyulmayan ve sevilmeyen insanlar durumuna düşerler. Kısaca yalan, insanı dünyada da ahirette de felâkete sürükler.





--------------------------------------------------------------

01/13/2025



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***