REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1470 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: ELbRuzZz on 03/04/2011 17:52:44


MÜSLÜMANIN 24 SAATİNDE DUA...

BESMELE

Her işin başında besmele


Rahmân ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Besmele Çek ki, Şeytan Ortak Olmasın
Peygamberimiz (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyuruyor: “Kişi evine girerken ve yemek yerken besmele çekerse, şeytan adamlarına, ‘Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz’ der. Eğer o kimse eve girerken besmele çekmezse, şeytan adamlarına, ‘Geceyi geçirecek bir yer buldunuz’ der. O şahıs yemek yerken besmele çekmezse, şeytan kendi adamlarına, ‘Hem barınacak yer hem de yiyecek yemek buldunuz’ der. “3 Bu hadislerinde Resûlullah Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem), besmele çekmenin önemine dikkat çekmiş ve besmele ile başlanan işten şeytan ve çocuklarının herhangi[...] bir nasibi olamayacağını dile getirmiştir.

Uykudan Uyanınca Okunacak Dualar
Müslüman sabah erken kalkmalıdır. Bir mümin uykudan uyanınca şu iki duadan birini okumalıdır:

(Elhamdülillâhillezî Ehyânâ  Ba’de Mâ  Emâtenâ Veileyhinnüşûr)

Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah’a (celle celâluh) hamdolsun. Dönüş, yalnızca O’nadır.

(Elhamdülillâhillezî  Âfânî  Fî Cesedî)

(Veradde Aleyye Rûhĭ  Veezinelî Bizikrihî)

Bedenime afiyet veren, ruhumu bana iade eden ve bana kendisini zikretme firsatı veren Allah’a hamdolsun.

Hayırları Toplayan Namaz: Kuşluk Namazı
Sabahın erken saatleri bereket zamanlarıdır. Bu vakitleri iyi değerlendirmek rızık için olduğu kadar, sağlık ve sıhhat için de önemlidir. Bu sebeple müslümanlar, sabah erken kalkmaya önem verirler. Sabah namazının girmesinden, kerâhet vakti çıkıncaya kadar, yani güneşin doğuşundan, yaklaşık kırk beş dakika geçinceye kadar uyanık kalmak sünnettir. Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) sabah namazını kıldıktan sonra güneş iyice doğuncaya kadar uyumazlardı.4

“Kuşluk vakti”, güneşin doğuşundan yaklaşık kırk beş dakika sonra başlayıp, güneşin tam tepe noktasına çıkmasına (zevâl vaktine) yani öğle namazına yarım saat veya kırk beş dakika kalıncaya kadarki zaman dilimini içine alır. İşte “Kuşluk namazı” bu zaman dilimi arasında kılınır.

Kuşluk (duhâ) namazı, birçok hayrı içinde barındıran önemli bir nâfile ibadettir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem),
“Her birinizin her bir eklemi (ve kemiği) için bir sadaka gerekir. Binaenaleyh her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil sadakadır, her tekbir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rekât namaz bütün bunları karşılar”5 buyurarak bu namazın, dünya ve ahiret kazancı açısından önemini veciz bir şekilde ifade etmişlerdir.

TEMİZLİK İLE İLGİLİ DUALAR

Tuvalete Girmeden Önce Yapılan Dua

Allah’ın adıyla(Besmele). Allahım! Pislikten ve pis olan şeylerden (erkek ve dişi şeytanlardan) sana sığınırım.

Tuvaletten Çıkarken Yapılan Dua

(Allahım) Senden bağışlanma dilerim. Bana eziyet ve rahatsızlık veren şeyleri gideren ve bana afiyet veren Allah’a hamdolsun.

Gusül Abdesti Alırken Yapılan Dua
Gusül abdesti alırken namaz abdestinde okunan bütün dualar okunabilir. Cünüplük, hayız ve bunlar dışındaki yıkanma hallerinde okunan dualar arasında fark yoktur. Fakat cünüp ve hayiz olanların besmeleyi, diğer dualar gibi söylemesi gerekir.

Diş Temizliğinde Okunacak Dua

Allahım! Bu işte bana bereket ver; ey merhamet edenlerin en merhametlisi!

Müslüman Ağız ve Diş Temizliğine Önem Verir
Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem), “Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabb’in razı olmasına sebeptir”6 buyurarak ağız ve diş temizliğinin önemine vurgu yapmış ve müslümanların bu temizliğe gereken önemi vermelerini tavsiye etmişlerdir. Başka bir hadisinde de, “Ümmetimi zora sokma endişesi olmasaydı, onlara her namaz vaktinde misvakla dişlerini temizlemelerini emrederdim” buyurmaktadır.7

Aynaya Bakarken Okunacak Dua


Hamd Allah içindir. Allahım! Yaratılışımı güzel yaptığın gibi ahlâkımı da güzelleştir.

GİYİNMEKLE İLGİLİ DUALAR

Elbiseyi Giyerken Okunacak Dualar
Elbise giyerken besmele çektikten sonra şu dualar okunabilir:

Allahım! Senden bunun hayrını (giydiğim elbisenin) ve üzerimde iken işleyeceğim amellerin hayırlı olmasını isterim. Onun şerrinden (giydiğim elbisenin) ve üzerimde iken yapacağım amellerin şerrinden de sana sığınırım.

Bu elbiseyi bana giydiren ve hiçbir gücüm ve kuvvetim olmadığı halde beni onunla rızıklandıran Allah’a hamdolsun.

Elbise Çıkarırken Yapılan Dua

Kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah’ın adıyla (elbisemi çıkarmaya) başlarım.

YEME İÇME İLE İLGİLİ DUALAR

Bir kişi yemeğe başlamadan önce o yiyeceği yaratanı tefekkür etmeli ve sonra yemeğe başlamalı.
Abdurrahman Tâhî

Yemekten Önce Yapılan Dua

Allahın adıyla (Besmele) (yemeğe başliyorum).

Yemeği Besmele ile Bereketlendir
Allah Resûlü (sallallahu aleyhi vesellem) ashabından altı kişiyle birlikte yemek yiyordu. Bu sırada bir bedevî geldi ve yemeği iki lokmada bitiriverdi. Bunun üzerine Allah Resûlü (sallallahu aleyhi vesellem),
“Şayet o besmele çekseydi, yemek hepinize yeterdi” buyurdular.8

Yemekte Besmeleyi Unutunca Okunacak Dua

(Yemeğin) başında ve sonunda Allah’ın adıyla (başlarım).

Besmelesiz Yemeğin Ortağı Şeytan Olur
Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) yanında biri yemek yiyordu. Adam son lokmaya kadar besmele çekmedi. Son lokmayı ağzına götürürken “bismillâhi evvelühû ve âhiruhû” dedi. Bunun üzerine Allah Resûlü (sallallahu aleyhi vesellem) güldü ve,
“Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan yediklerini kustu” buyurdu.9

Yemek Nimeti için Şükür Duası

Allahım! Bu (yemekte) bizim için bereket ihsan eyle ve bundan daha hayırlısını bize yedir.

Yemekten Sonra Okunacak Dualar

Bizi yediren, içiren ve bizi müslüman kılan Allah’a hamdolsun.

Hiçbir güç ve kuvvet harcamaksızın bana bu yemeği yediren ve beni onunla rızıklandıran Allah’a hamdolsun.

Misafirin Yemek Sahibi için Yapacağı Dua

Allahım! Onlara rızık olarak verdiklerine bereket ver, onlara bağışla ve onlara merhamet et.

Su içmeden Önce ve Sonra Okunacak Dua

Allah’ın adıyla (suyu içiyorum). Bitince:

(Verdiği nîmetlerden dolayı) Allah’a hamdolsun.

Zemzem Suyunu içerken Okunacak Dua

Rahman ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allahım! Senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü dert ve hastalığa şifa istiyorum.

EVDEN ÇIKIŞTA ve YOLCULUKTA OKUNACAK DUALAR

Bir müslüman evden çıkmadan önce, saçlarını taramalı, elbisesine çeki düzen vermeli ve imkânı varsa güzel koku sürünmelidir.

Evden Çıkarken Okunacak Dua

Allah’ın adıyla (yola çıkıyorum). Bütün güç ve kuvvet ancak kendisine ait olan Allah’a tevekkül ettim.

Allahım! Sapmaktan veya saptırılmaktan, haksızlık etmekten veya haksızlığa uğramaktan yahut cahillik etmekten ya da cahilliğe maruz kalmaktan sana sığınırım.

Resûlullah’ın (sallallahu aleyhi vesellem) ashabından iki kişi birbiriyle karşılaştıklarında selam verirlerdi. Ayrılacakları zaman biri Asr sûresini okur, diğeri selâm verirdi.

Selâmlaşmanın Önemi
“Bir selâm ile selâmlandığınız zaman siz de ondan daha güzeli ile selâmlayın yahut aynı ile karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.”
(Nisâ 4/86)

Vasıtaya Binildiğinde Okunacak Dua

Allah’ın ismi ile (vasıtaya biniyorum). Bunu bize lutfeden Allah, her türlü eksiklikten uzaktır. O’nun lutfu olmasaydı, biz buna güç yetiremezdik. Şüphesiz biz Rabbimiz’e döneceğiz.

Gemiye Binince Okunacak Dua


Onun yüzüp gitmesi de demir atıp durması da Allah’ın adiyladir. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayan, pek esirgeyendir (Hüd 11/41).

ÇALIŞMA HAYATI İLE ILGILI DUALAR

İşe Giderken Yapılacak Niyet
“Bir insan sabah kalkınca güzelce abdestini alsa, sonra da, ‘Yâ Rabbi! Sen rezzâk-ı mutlaksın. Çalışsak da çalışmasak da rızkımızı verirsin. Lakin rızık için çalışmayı sen bize vâcip kılmışsın. Biz senin rızan için vâcip kıldığın üzere rızkımızı kazanmaya gidiyoruz’ derse ve niyetini bu şekilde yapıp işine başlarsa Gavs-ı Bilvânisî (k.s) onlar için şöyle diyor:
O insan bütün gün başını secdeden kaldırmayan kişinin sevabını alır. Böyle bir sevabı kazanmak için sadece niyet yeterlidir.”
Gavs-ı Sânî (kuddise sırruh)

İşe Başlarken Okunacak Dualar
Her işin başında besmele çekmek sünnet olduğu gibi ilave olarak şu âyetlerin okunması da güzel olur.

Ey Rabbimiz! Bize kendi katından bir rahmet ver; işimizde doğruyu göster de bizi başarılı kıl (Kehf 18/10).

Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolaylaştır. (Tâhâ 20/25-26).

İş Zorlaştığında Okunacak Dua

Allahım! Senin kolaylaştırdığından başka kolay olan hiçbir şey yoktur. Zoru ancak sen istersen kolaylaştırırsın.

Çarşıya Pazara Çıkıldığında Okunacak Dualar

Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur; yalnız O vardır, O’nun ortağı yoktur. Bütün mülk O’nundur, bütün hamdler O’na mahsustur. O, diriltir ve öldürür. O, diridir ölmez. Hayır O’nun kudret elindedir. O, her şeye kadirdir.

Allah’ın adıyla (giriyorum). Allahım, bu çarşının hayrını ve burada olan faydalı ve hayırlı şeyi senden istiyorum. Bu çarşının kötülüğünden ve burada işlenen kötülüklerden sana sığınıyorum. Allahım! Burada yalan yemine uğramaktan yahut zarar ettiren bir alışverişten sana sığınırım.

Geçim Zorlaştığında Okunacak Dua


Canıma, malıma ve dinime Allah’ın adıyla (yardım dilerim) Allahım! Senin kazâna (hükmüne) beni razı kıl ve bana takdir edilende bereket ver ki, geciktirdiğini (nimetlerine) acele istemeyeyim ve peşin olarak verdiğini de geciktirmeyi istemeyeyim.

Borçtan Kurtulmak için Okunacak Dualar

Allahım! İnançsızlıktan ve borçtan sana sığınıyorum.

Allahım! Kederden ve üzüntüden sana sığınıyorum. Âcizlikten ve tembellikten sana sığınıyorum. Altından kalkılamayacak borçtan ve birtakım kimselerin baskı ve şiddetinden de sana sığınıyorum.

Borcu Ödemekten Âciz Olan Kimsenin Yapacağı Dua
Borcunu ödeyemeyecek kadar acze düşen bir köle Hz. Ali’den (radıyallahu anh) yardım isteyince Hz. Ali (kerremallahu vecheh): “Resûlullah Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) bana öğretmiş olduğu birtakım sözleri sana öğreteyim. Bu öyle bir dua ki, senin üzerinde dağ kadar borç dahi olsa, Allah onu sana ödetir dedi:


Allahım! Haram kıldıklarına karşı beni helâl kıldıklarınla yetindir. Fazlınla senden başkasına beni muhtaç eyleme.

Dünya ve Ahiret Mutluluğu İçin En Kısa Dua
Resûlullah’a (sallallahu aleyhi vesellem)
“Rabbim’den bir şey isteyeceğim zaman nasıl dua edeyim?” diye soran kişiye Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şu duayı tavsiye ediyor ve,
“Bu sözler senin hem dünyan hem de ahiretin için istemen gereken şeyleri ihtiva eder” buyuruyor.

Allahım! Beni bağışla, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır ve bana hayırlı rızık ver. 10

İŞTEN EVE DÖNÜŞ

Eve Girerken Okunacak Dua

Allahım! Senden hayırlı bir giriş ve çıkış isterim. Allah’ın adıyla girdik, Allah’ın adıyla çıktık ve sadece Rabbimiz olan Allah’a tevekkül ettik.

Eve giren kişi bu duayı okuduktan sonra hane halkına selâm vermelidir.

Eşiyle Cinsel ilişkiye Girmeden Önce Yapılan Dua

Allah’ın adıyla. Allahım! Bizi şeytandan, şeytanı da, bizi rızıklandıracağın çocuktan uzak tut.

Uykudan Önce Okunacak Dua
Bir kimse yatağına girip sağ tarafina yatınca uyumadan önce şu kısa duayı okuyabilir:

Allahım! Senin ismini anarak dirilir ve ölürüm.

Bir kimse, uyumak için yatağına gideceği vakit, namaz abdesti gibi bir abdest alıp sonra sağ tarafina yatar ve son sözleri şu dua olursa, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem), o kişinin ölmesi halinde islâm fıtratı üzerine öleceğini haber vermektedir:

Allahım! Canımı sana teslim ettim, işimi sana ısmarladım, senden korkarak ve ümit ederek sırtımı sana dayadım. Senden başka sığınak ve senden başka güvenilecek yoktur. İndirdiğin kitabına ve gönderdiğim peygamberine iman ettim.11

Resûlullah Efendimiz (sallahu aleyhi vesellem) her gece yatağa yatmadan önce veya mübarek bedeninde bir rahatsızlık hissedince, İhlâs, Felak ve Nâs sûrelerini okuyup avuçlarına üfler, sonra da başından başlayarak ellerini yüzüne ve vücudunun ön taraflarına sürerdi. Bunu üç defa tekrarladığı bildirilmektedir.

KAYNAK:GÜNLÜK DUALAR EYYÜP BEYHAN

09/21/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***