REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 6418 - Toplam yanitlar: 5

GONDEREN: NeZ on 12/15/2008 23:30:27

antyz5.jpg 

Kuruluş : 1905
Renkleri : Sarı Kırmızı
Lig Şampiyonlukları : 1961-1962, 1962-1963, 1968-1969, 1970-1971, 1971-1972,1972-1973, 1986-1987, 1987-1988, 1992-1993, 1993-1994, 1996-1997,1997-1998, 1998-1999, 1999-2000, 2001-2002,2003-2004, 2007-2008

Stadı : Ali Sami Yen
İlk 1.Lig Şampiyonluğu : 1961 - 1962
Son 1.Lig Şampiyonluğu : 2007 - 2008

yanan-gs-amblem.gif 

Türkiye'nin İLK futbol takımı Galatasaray (1905)

Dünya sıralamasında İLK 10'da 1. sıraya giren İLK Türk takımı.

Devlet üstün madalyası alan İLK takım

UEFA Kupası'nı hiç yenilgi almadan kazanan İLK ve TEK Türk takımı

Süper Kupa kazanan İLK ve TEK Türk takımı (1 kez)

Üç yıldızı alan İLK takım

Türkiye Süper Ligi'nin İLK Şampiyonu

Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa Kıtası'nı temsil eden İLK ve TEK Türk takımı

Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final'e çıkan İLK ve TEK Türk takımı

İstanbul Şampiyonluğu'nu kazanan İLK futbol takımı (1907-1908)

Yurt dışında İLK galibiyet alan Türk futbol Takımı (1911)

Yurt dışında Türkiye'yi temsil eden İLK futbol takımı (1911)

Şampiyonlar Ligi'ne katılan İLK Türk takımı
Uluslararası maçlarda kendi sahasında art arda EN çok galibiyet alan TEK Türk takımı (20 kez)

Avrupa maçlarında galibiyeti, mağlubiyetinden çok TEK Türk Takımı

Türkiye 1. Ligi'ni namağlup bitiren İLK takım (1985-86)

EN fazla aralıksız şampiyon olan takım (4 kez)

Yerli hocayla EN çok şampiyon olan takım (9 kez)

EN fazla şampiyonluk yaşayan futbolcular Bülent (8 Kez), Suat, Arif (7 Kez)

Bir sezonda EN fazla Avrupa kupa maçı oynayan takım (18 kez)

Avrupa'da Şampiyonlar Ligi'ne EN fazla katılan takım (6 kez)

Şampiyonlar Ligi'nde EN fazla puan toplayan Türk takımı (10 puan)

Türkiye Spor Yazarları Kupası'nı EN fazla kazanan takım

Türkiye Kupası'nı EN fazla kazanan takım (14 kez)

Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı EN fazla kazanan takım (10 kez)

Avrupa'da 1 sezonda EN fazla puan toplayan takım. (17 maç 34 puan)

Avrupa'da, bir sezonda Avrupa kupalarında EN fazla galibiyet alan takım (11 kez)

Bir sezonda Avrupa kupalarında EN fazla gol atan takım (35 gol)

Deplasmanda aralıksız EN fazla yenilmeyen takım (40 kez)

Bir sezonda EN fazla maç yapan takım (59 kez)

Avrupa kupalarında EN çok tur geçen Türk takımı.
Bir sezonda EN fazla maç yapan futbolcu (HAKAN ŞÜKÜR - 54 maç 4697 dakika)

Avrupa kupalarında EN fazla maç yapan Türk takımı

Türkiye liglerinde bir sezonda EN fazla gol atan takım (62-63 sezonu 105 gol)

Türkiye liglerinde EN çok resmi kupa kazanan takım (56 kupa)

GALATASARAY TARİHİ

Galatasaray Spor Kulübü'nün kuruluş hazırlıkları, o zamanlar Galata Sarayı Sultanisi adıyla anılan lisede yapıldı. Sonradan kayıtlara 1 numaralı kurucu olarak geçen Ali Sami Bey'le birlikte, Asım Tevfik, Emin Bülent, Bekir Sıtkı, Reşat Şirvani, Celal İbrahim, Tahsin Nihat, Abidin Daver ve Refik Cevdet kurucular olarak bilinir.

1 Ekim 1905'te Galatasaray Terbiye-i Bedeniyye Kulübü adıyla kurulan birliğin amacını da Ali Sami Yen şöyle anlatır: "Amacımız İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmek."

Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace(Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır.

Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri" diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve " Adımız Galata Sarayı olsun" derler.

Galatasaray Lisesi gibi Türk Milli Eğitiminde çok önemli bir yeri olan kurumun bağrından çıkan Sarı Kırmızılı kulüp, kültürel boyut da dahil olmak üzere, pek çok yönden de öncü olma niteliğini her zaman sürdürecektir. Galatasaray'ın 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen, Ellinci Yıl kitabında kuruluşun öyküsünü şöyle anlatır:

"1 Ekim 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat öğretmenimiz merhum Mehmet Ata Bey'in dersi esnasında birkaç arkadaş başbaşa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik.

İlk girişimler oyuna ve mücadeleye yönelik arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil ... gibi gençlerdi.

Okulda eğitim gören Bulgar ve Sırp öğrencilerden çevik ve kuvvetli olanlar da bize katılmışlardı. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de reis olmuştum.

Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakta mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi.

Yani o zaman reisliğe ve diğer vazifelere payeyi en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci reisliği formaları yıkadığı için almıştı.

Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmekti

GS AMBLEMİ NASIL OLUŞTU

Suat Başar,Galatasaray ambleminin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:

Yıl 1923

O yıl biz "cinquieme" da, yani lise 1' deydik. Arkadaşlarımızdan 74 Ayetullah Emin, sıra arkadaşı Şinasi (Şahingiray), ile birlikte her hafta "Kara kedi" %90 nispetinde Ayet'in inci gibi el yazısı ile yazılmıştır. Ayet, bir taraftan mecmuasının yazılarını temize çekerken, bir yandan da sahifelerini ve bilhassa kapak vazifesi gören ilk sahifesini süslerdi. Bir defasında bu kapakta hepimiz basit fakat zarif çizilmiş bir "Gayin -Sin" gördük. Kırmızı Gayin' ın içine sarı bir "Sin" oturtulmuştu. Hendesi çizgilerle ve muayyen ölçülerle resmedilmiş olan bu şekil , kulübümüzün, yalnız kulübün değil, bütün Galatasaray ' lılığın remzi olacaktı. Ama, her şeyden evvel bu şekli kulübün kongresine teklif etmek lazımdı. Bu teklifi kim yapacaktı? Tasarladığımız arkadaş çekingendi ve kongre günü yaklaşıyordu. Nihayet o gün geldi. 1923 yılında, bir gün mektebin resim sınıfında kalabalık bir kongre toplandı. Ne ateşli, ne heyecanlı bir kongreydi o. Kimler yoktu ki? Belli ki Galatasaray yeni hamlelere hazırlanıyor, spor sahasında yeni inkilaplar yapacak, memlekette yeni çığırlar açacak. Teklifler ve kararlar bibirini kovalıyor. Şinasi arkadaşımız Ayet'den "Gayin-Sin" resmini almış, kongreye teklif edecek, ama o da çekingen,arka sıralarda oturmuş bekliyor. Nihayet Şinasi'nin yanında oturan Dr. Namık (Canko) merhum , söz alıp ortaya çıktı ve:

Arkadaşlar, genç kardeşlerimizden Şinasi Reşit, kongremize bir rozet şekli getirmiş, kulübümüzün remzi ven rozetimizin şekli olarak kabul edilmesini teklif ederim, dedi. Büyük bir resim kağıdına çizilmiş ve renklerimizle boyanmış "Gayin-Sin" i ortaya çıkardı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul olundu. Ayet, yalnız eski harflerle "Gayin-Sin" çizmekle kalmamış, aynı uslupla bir de "GS" yaratmıştı. Bunların asılları Ayet'in Şinasi'nin yardım ile çıkardığı haftalık el yazısı "Kara Kedi" mecmuasındadır. "Gayın-Sin" ilk defa 1925 de kurulan Galatasaray talebe sandığının hazırladığı mektup, kağıt ve zarflarına basıldı. Yine, 1925 de kabul edilen lise kasketine ve daha sonra lise ceketlerine işlendi. Bazı imkansızlıklar, rozetin yapılmasını geciktiriyordu. Nihayet bunu da sıra gelince, şekiller o zaman eski İpek sinemasının kapısındaki dükkanlardan birinde Besim Koşalay ile birlikte tuhafiye mağazası açan Nihat Bekdik'e verildi. Bir aksilik eseri bunlar kayboldu. O zamanki İdare Heyetinin bastırdığı matbualarda ve yaptırdığı rozetlerde Ayet'in eseri biraz şekil değiştirdi. GS nin yaratıcısı Ayet Emin'i 29 eylül 1931 de toprağa verdik. Dr. Namık ağabeyimiz 1933 yılında aramızdan ayrıldı. Allah Şinasi Şahingiray arkadaşımıza uzun ömürler versin. GS yi gördükçe, her üçünü hatırlar, ebediyete tevdi ettiklerimizi rahmetle yadederim

TÜM TEKNİK DİREKTÖRLER

Nikolof (Futbolcu)-Bulgaristan
Emin Bülend (Futbolcu)
Horace Armintage (Futbolcu)
Emin Bülend (Futbolcu)
Sadi Bey
Ali Sami Yen
Necip Şahin (Futbolcu)
Adil Giray (Futbolcu)
Billy Hunter- İskoçya
Nihat Bekdik (Futbolcu)
Lamberg- Macaristan
Fred Pegnam- İngiltere
S. Pedeafoot- İngiltere
Hans Baar- Avusturya
Peter Szabo- Macaristan
Peter Tandler- Avusturya
Hayman- İngiltere
C. Zaharczuk- Polonya
Jhon Begget- İngiltere
Miço Dimitriyadis
J. Szweng- Macaristan
Pat Molloy- İngiltere
D. Lockhead- İngiltere
Gündüz Kılıç
Lazlo szekelly- Macaristan
Gündüz Kılıç
George Dick- İngiltere
Remondini- İtalya
Gündüz Kılıç- Çoşkun Özarı
Gündüz Kılıç
Eşfak Aykaç- Bülent Eken
Kaleperoviç- Yugoslavya
Coşkun Özarı
Brian Birch- İngiltere
Brian Birch- İngiltere
Don Howe- İngiltere
Mansell- İngiltere
M. Allison- İngiltere
Fethi Demircan
Coşkun Özarı
Turgay Şeren
Brian Birch- İngiltere
Özkan Sümer
Tomislav İviç- Hırvatistan
Jupp Dervall- Almanya
Mustafa Denizli
Siggi Held- Almanya
Mustafa Denizli
Karlheinz Feldkamp- Almanya
Rainer Hollmann- Almanya
Reinhard Safting- Almanya
Graeme Souness- İskoçya
Fatih Terim
Mircea Lucescu-Romanya
Fatih Terim
Gheorghe Hagi
Eric Gerets
Ferdkalmp-almanya
skibbe-almanya

galatasaray_logo.jpg

galatasaray-uefa-cup-winner.jpg

poster_galatasaray_vs_arsenal__17_mayis_2000_.jpg

--------------------------------------------------------------

GONDEREN: 000azra000 on 12/20/2008 23:27:44

Galatasaray bu işte

Back To Top

GONDEREN: DjBuSrA on 12/25/2008 00:35:23

Emeğine sağLık canım çok güzeL ßi konu hazırLamışSın (:

ßu konunun ßaşLığı GALATASARAY yahu fenerßahçeLi arkadaşLar Lütfen kendi ßahçenize hadi kış kışşş xD

Siz önce ßizim aLdığımız kupaLarı aLın demiyorum ßi dokunun onLara ondan Sonra ßize Laf atın xD

Back To Top

GONDEREN: Umit on 01/13/2009 00:48:47

Yensende, yenilsende her zaman her yerde, Cimbom,

:)
Back To Top

GONDEREN: leader1 on 02/18/2009 02:11:04

Gonlumuzun Sultani GS Baskası Olamaz

''Aşk imiş her ne varsa alemde''
Back To Top

GONDEREN: leptoplu_coban on 03/18/2009 14:44:27

Arkadaşlar Fenerin sitesine not yazdım ama haksızmıyım sölermisinsiz :D :D  ben cimbomum bu yazılan şeylkerini ortaokulda ezberledim yeteri kadar :D ama güzel olmamış nedenmi :D Feneri en farklı yenen

eksik olduğu zamanda bile hiç mağlubiyet görmeyen artı son zamanlarda nerdeyse maçların % 85 ini 10 kişi ile tamamlayan hatta Utanmazlarsa Federasyon ve Fener gidin bu lig size hafif geliyor başka ligde oynayın d,iyecek :D bunu görmeyecekkadar kör değilim :D Onun için Lig Tv yi kapattırdım  Fener de pay alıyordu :D Lig Tv parasını Direk cimboma yatırıyorum her ay

Fener benden zıkkım bile yiyemez zehir ederim :D :D :D

Back To Top
11/26/2024

*** SanalKahve.com 2008-2023 ***