REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 939 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: AySu_06 on 02/17/2011 15:07:34


Bizim Yunus
Yunus Emre genç bir delikanlıyken anası ile birlikte köy yerinde yaşayıp gidermiş. Derken bir kuraklık vurmuş.O bölgeyi iki cümle alem perişan.
Ekmek bu , olmayınca başka hiçbir şeyin ehemmiyeti kalmaz.Bunun üzerine Yunus anasının kendisine verdiği bakır kabı alıp civardaki bir dergaha varmış. Biliyormuş ki dergahta her zama...n için herkese yeterince aş ve sevgi vardır. Kapıyı çalmış Yunus müritler, “az bekle” demişler.Gidip şeyhe haber vermişler.
“Sorun ona demiş hocaları,” nefes mi ister yoksa buğday mı?” öğrenciler yarı aç yarı tok buğday almak için bekleyen Yunus’a gidip soruyu sormuşlar. Yunus “ne biçim bir soru “ demiş içinden “insan açken nefes onun işine yarar mı ki!” “tabi ki buğday isterim ben” demiş.
Kendisine bir kap buğday verip yollanmış.
Yunus başlangıçta sevinçle evin yolunu tutmuş Bir yandan da dergahta gördüklerini düşünmüş.Dışarıda bu kadar kargaşa ,kaygı ,yoksulluk varken , orada gördüğü dirlik, düzen ve bolluğu geçirmiş aklından.
Sonra annesinin çileli ve sıkıntılı yüzü gelmiş gözünün önüne. Kafası karmakarışık olmuştur. Ne demek istemiştir hoca o soruyla?
Birden bire dışardaki sıkıntı ve zorluğun sebebinin, aslında insanların önceliği nefese değil de buğdaya vermelerinden kaynaklandığı gerçeği kafasından bir şimşek gibi çakmış.
E tabi Yunus bu! O kadar da olsun. İki yüz metrelik bir mesafede yürüdükten sonra kendisine verilmek istenen mesajı anlıyor.
E hocası da boşu boşuna o dergahta öğretmenlik makamına ulaşmamış Görür görmez Yunus ‘u anlıyor ondaki ruhsal cevheri.
Yunus koşar adım tekrar dergahın kapısına varmış “ben nefes istiyorum, vazgeçtim buğdaydan” demiş.
Bunun üzerine dergahın hocası demiş ki “artık fırsatı kaçırdı, biz onu başka bir kapıya Taptuk Emre’ye ısmarladık, varsın ona gitsin”demiş.
Neden böyle söylüyor ?Eğer Yunus’u hemen dergaha kabul etseydi tam kararlı olmadığından bu geliş onun işine yaramayacaktı.
Aslında bu öyküde , evrensel bir mesaj saklı .Önceliği ekmeğe verenlerin sonunda ekmeksiz kalacağı , ama önceliği nefese verenlerin hem ekmeği hem de nefesi bulacaklarını anlatan..
Peki nefes ne?..
Anlam, fikir , düşünce ,idea ,inanç, niyet ,bilgelik
işte bütün bunların toplamı olan bir şey nefes….





--------------------------------------------------------------

09/21/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***