REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1061 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: SuKuT_ on 11/20/2010 13:50:21


İnsanı maddenin esiri haline getiren modern hayat, hatır, gönül, yardımlaşma gibi insani vasıfları yıkıp geçiyor. Bu hastalık, en çok da toplumdan bireye dönüşen Müslüman topluluklarda görülmeye başlayan bir arıza olarak karşımıza çıkıyor. Kâbe'de Peygamber Efendimiz eliyle yıkılan putlar günümüzde modern bir hale bürünerek çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Kafalardaki putların sayısı artıkça modern hayat müdahaleci yönünü biraz daha ön plana çıkarıyor. Müslümanların hayatındaki öncelikler sürekli değişiklik arz ediyor. Dünya hayatını bir eğlenceye dönüştürme anlayışı yerleştikçe hassas noktaların birer ikişer geride kaldığını görmek insana şaşırtıcı gelmiyor. Ayrıca talebi canlı tutmak, dünyevileşme konusunda 'safları sıklaştırma' anlayışı her gün yeni bir numarayla insanların karşısına çıkıyor. Ne yazık ki, bu numarayı yutanların sayısı her geçen gün artıyor. Kurbanların sayısı arttıkça, modern putların sırıtışı daha bir farklı oluyor, iş kahkahaya kadar varıyor.

Bir Ramazan ayında olmamız vesilesiyle toplumdaki Ramazan algısını tespit etme imkânımız oluyor. Türk toplumundaki ibadet anlayışının gittikçe dinin sınırlarının dışına çıkarak seküler bir hal aldığını görmek olağan bir durum olarak algılanıyor. Oruç ibadetinin bir yeme- içme ayinine dönüşmesi, Ramazan'ın bir eğlence işlevine büründürülmesi işin hangi noktada olduğunu da gösterir mahiyette. Bir yapıyı bozmanın en etkili yolu o yapıya karşı dışarıdan yapılan müdahaleler değil, içerden yapılan müdahalelerdir.

Cumhuriyet tarihi boyunca dini alana karşı yapılan baskılar, yasaklar halk nezdinde dini yaşantının ruhuna karşı bir olumsuzluğu ortaya koyamamıştır. Bilakis halkın din konusunda daha hassas olmasını sağlamıştır. Ne zaman toplumda bir rahatlama oldu, işte sıkıntı da bundan sonra başladı. Toplumdaki rahatlama hassasiyetleri belli bir noktadan sonra törpülemeye başladı. Son yıllarda özellikle belediyeler eliyle yapılan Ramazan etkinlikleri yukarıda sözünü ettiğimiz dini hassasiyetlerin zaman içinde nasıl törpülendiğini bize canlı olarak göstermektedir. Bu tür uygulamaların dini hassasiyeti olan insanlar eliyle yapılmış olması bu konuda bir meşruiyet alanı ortaya çıkarmıştır. Bu da dolaylı olarak içerden dini hassasiyetlere yapılmış bir müdahaledir.

Batının ''ılımlı İslam'' projesinin temelinde içerden insanların yer alması boşuna değildir. Amerika'da ismi Hüseyin olan bir insanın başkanlığa seçilmesi de bu anlayışın bir sonucudur. Şayet İslam dünyasını dönüştürecekseniz onun yolu içerden insanları işe dâhil ederek bunu başarabilirsiniz. Bu yüzden İslam dünyasında bazı cemaatlerin ve siyasilerin el üstünde tutulması, her türlü maddi manevi desteğin verilmesi hep bu çabanın bir sonucudur. Bu tamamen kaleyi içerden ele geçirmek için yapılmış bir çalışmadır. Dinin bu yapılar eliyle kontrol altına alınmak istenmesi, daha etkili sonuçların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bazı Müslüman insanların iyi niyetli olarak çıktıkları yolda farkında olmadan dine ve onun mensuplarına zarar vermeleri bu çabanın bir sonucudur.

Ramazan dolayısıyla yapılan iftar programları, içeriği itibariyle birçok haramın işlenmesine sebebiyet veriyor. Birçok günaha davetiye çıkarıyor. Ramazanı uhrevi dünyasından çıkararak bir eğlence kültürünün parçası haline getiriyor. Şehirlerin birçok noktasında gece geç saatlere kadar yapılan eğlence programları bunun açık göstergesidir. Dinen yasak olan birçok görüntünün ortaya çıkması, iyi niyetli bir çabanın nasıl da bir kötülüğe dönüştüğünü göstermesi bakımından oldukça manidardır. Ramazan ayı dışında, on bir ay boyunca her türlü haramı işleyen, insanları günaha çağıran sanatçı kılıklı insanların belediyelerin Ramazan etkinliklerinde boy göstermeleri, ön sıralarda yer almaları da işin başka bir boyutu. Ruhu alınmış bir dini anlayış her yıl biraz daha yol almış olarak hayatımıza müdahale ediyor. Namaz kılanların, oruç tutanların sayısı artıyor, toplumdaki bozulma da... Bu işte bir tersliğin olduğu açık. Demek ki, dinin ruhundan habersiz anlayış, toplumun geneline yayılıyor. Dolayısıyla bu hayra alamet bir gelişme değil.

selam ve dua ile kalın

saygılarımla..

ALLAHa emanet olasınız....





--------------------------------------------------------------
RAHMAN ve RAHİM olan ALLAHın adı ile ..
09/29/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***