REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1092 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: SuKuT_ on 10/07/2010 12:34:29


Tevazu


Tevazu: Alçak Gönüllülük

 

İnsanın kendi kibrinden kurtulması için kendi kusurlarını bilmesi ve tevazunun faydalarını ve faziletlerini öğrenmeye çalışması gerekir. Resûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

 

'Yeryüzü hazinelerinin anahtarları bana verildi. Ben kul peygamber ile hükümdar peygamber olmak arasında serbest kılındım. Cebrail (a.s) o anda 'Tevazu et' diye vahiy getirdi. Bunun üzerine kul peygamber olmayı seçtim.'

 

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: 'Allah bir kulunu sevdiği zaman onu dertlere uğratır, fazla sevdiği zaman iktina eder.' Onu iktina etmesinin manası sorulunca 'Onun malını ve ehlini almasıdır' buyurdu.

 

'Allah bir kulunu sevdiği zaman onu sıkıntı ve derde uğratır, eğer sabrederse ve razı olursa onu mümtaz kullarından kılar.'

 

Kulun Allah'a muhabbetini alâmeti, Allah'ın sevdiği şeyleri kendi sevdiği şeylere tercih etmesi, Allah'ı çok anması ve Allah'a münâcâtın kendisine başka şeylerden daha sevimli olmasıdır.

 

 Dünya malını arttırmak isteyenler hakkında:

Allah buyurdu ki, Bir kısım ayetleri gösterelim diye...(İsra suresi, 17/1) Gerçekten o Rabbinin ayetlerinden büyük bir kısmını gördü: (53/11)

Muhammed(a.s) mirac gecesini şöyle anlatır: Bazı adamlar gördüm; odun yığmışlardı. O odunları kaldırmak istiyorlar; fakat kaldıramıyorlardı. Tekrar üzerine getirip odun koyuyorlardı; kaldırmakı istiyorlardı fakat kaldırmaya güçleri yetmiyordu. Tekrar üzerine odun koyuyorlardı ve böylelikle odunları arttırmaya gayret edip çalışıyorlardı.

 

·         Bunlar kimlerdir?. Diye sordum; Cebrail şöyle anlattı:

·         Bunlar, senin ümmetin(Müslümanlar) içinde dünyaya düşkün olanlardır. Mallarını yiyip bitirmeye güçleri yetmezken, kanaat etmeyip çokça yığmaya çalışırlar. Dünyaya ve dünya malına muhabbet edip arttırmak için gayretle çalışmaktadırlar.





--------------------------------------------------------------
RAHMAN ve RAHİM olan ALLAHın adı ile ..
09/29/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***