REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1283 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: SuKuT_ on 10/06/2010 16:33:16


Bismillah...
 
Akıl;Allah'ın insana ikram ettiği müthiş bir cevherdir. Akıl insanı diğer yaratılmışlardan ayıran önemli etmendir.
Her insan yaratılış itibariyle ortalama bir akla ve bunun sonucu olarakta düşünme kaabiliyetine sahiptir. Ancak insanlar içerisinde bazıları akıllı, bazıları ise daha az akıllıdır. Bu onların akıl sevyelerinin farklı olduğundan değil aklını kullanma yöntemlerinin farklılığındandır.Aklını iyi kullanan insanlar çoğunlukla aklının farkına varmış, ölçüp biçmeyi başarmış insanlardır.
Aklı selim, yanı saf ve temiz olarak kullanılan bir akıl, dürüst düşünebilen bir akıldır. İşte o kişi varmak istediği hedefe en sağlıklı bir şekilde ulaşan insan olacaktır.
Akıl Nedir ?
Doğruyu yanlıştan ayırabilme, ölçüp biçebilme, ileriye dönük tasarı, plan ve program yapabilme, mevcut durumu değerlendirebilme, sonuca çıkabilme ve hayal kurma ayrıştırma, sınıflandırma ve hükmetme yetilerini içerisinde barındıran müthiş bir cevherdir.
Akıllı İnsanların Özellikleri
Aklını İyi Kullananlar: Akıllı insanlar en temelde akıllarını oldukça iyi kullanırlar.Bu onlar için önemli bir durumdur.Yaratılış itibariyle her insanda akıl bulunur.Ancak aklı etkileyen dış ve iç etmenler mevcuttur.İşte bu etkiler kişilerin birbirlerinden farklı düşünmelerinin ana sebeplerini oluşturur.
Akıllarını, Duygulrında ve Hislerden Arındırarak Düşünürler; Onlar için saf bilginin ve ilmin önemi son derece fazladır.Her zaman doğru bilgiye göre hareket etmek isterler.Duygularının ve hislerinin tesirinde kalmamak için açzami çaba harcarlar.İçinde duygu ve hislerin karıştığı tüm bilgilere şüphe ile yaklaşırlar.Her zaman eleme yöntemi kullanırlar.
Plan ve Program Yaparak Yaşarlar; Akıllı insanlar için gelişi güzellik; plansızlık yoktur.Onlar hiçbir zaman günübirlik yaşamazlar.Sürekli haftalık, aylık ve yıllık planları vardır.Bu planları yaparken son derece gerçekçi olurlar.Gerçekleşmeşi mümkün olmayan işlerle uğraşmazlar.Onlar her zaman uzun yol koşucusudurlar.Akıllı insanların çoğu idealist insanlardır.Gayelerine ulaşmak için yürürken asla yorulmaz ve yılmazlar.
Yönetici Ruhlu İnsanlardır;
Akıllı insanlar bulundukları ortamda sürekli öne çıkarlar.Sözleri ve davranışlarıyla sürekli etki oluştururlar.Çevresindeki insanları etkilemeyi başarabilen insanlardır.Yönetici ruhlu oldukları içinde  insanları idare etmeyi iyi başarırlar.Yöneticilik onların tabiatlarında vardır.
Gayretli ve Çalışkan İnsanlardır; Tembelliği ve uyuşuklu hiç sevmeyen insanlar oldukları için sürekli çalışkan, ve üretken konumdadırlar.Boşa harcayacak bir dakikaları bile yoktur.
Karalı ve Sabırlı İnsanlardır; İdealist insanlar oldukları için yakın, orta ve uzun vadeli kararlar alırlar. Hiçbir şart ve durumda bu kararlarından vazgeçmek istemezler.Eğer almış oldukları kararları etkileyecek çok güçlü bir etki varsa ona karşı direnmesini yanı sabretmesini bilirler.
Dikkatli ve Özenli İnsanlardır;
 Yaptığı her işi büyük bir dikkat ve özenle yaparlar. Karşılaştığı her işin üzerine giderler. Boşvericilik umursamazlık onların anlayışlarında yoktur. Bakışları ve duyuşları dikkatlidir. Küçük detayları dahi kaçırmazlar.
Öğrenmeyi ve Araştırmayı Severler; Akıllı insanlar belirli bir çok konuya ilgi duyarlar. Öğrenmeyi ve öğretmeyi severler. Genellikle mukayese ve hafıza yönleri güçlü olduğu için düşünmeye yatkın insanlardır. Ak sütün içerisindeki ak kılı rahatlıkla görebilirler. Okumaya çok düşkün insanlar oldukları için entellektüel boyutları vardır.
Çevresindeki İnsanları Motive Ederler; İnsanlarla ilgilemeyi, onlara yardımcı olmayı; yol göstermeyi çok severler. Moral değerleri her zaman yüksek olduğu içinde insanları sürekli motive ederler.
Az ve öz konuşmayı severler;
Onlar çok konuşmanın boş konuşmak olduğunu bilirler. Gevezelik ve amaçsız hareket etmek onlara göre değildir. Dikkatli insanlar oldukları için nerde ne konuşacağına çok dikkat eder, kullandığı kelimeleri özenle seçerler. Her doğruyu her yerde söylemenin doğru olmadığını bilirler.
İnandığı Değerlere Göre Yaşarlar: Akıllı insanlar rüzgara göre yön değiştiren insanlar değillerdir. Onlar bir şeye inanırlarsa onu doğru bilirlerse sonuna kadar giderler, maymun iştahlı ve aceleci değillerdir. İnanmadığı ve ikna olmadığı bir şeyin arkasından gitmezler.
Kendilerine(nefislerine)Hakim iradeli insanlardır: insan nefsi şımarıklığı ve sonuçta da kötülüğü ister. Akıllı insanlar bunu çok iyi bildiği için, nefsine hakim olan insanlardır. Bir insan için nefsinin onun önüne geçmesi o kişinin felaketi olacaktır.
Dengeli ve şahsiyetli insanlardır: karşılaştıkları ve karar verecekleri her konuda dengeli olurlar.Dengesizlik onlar için felakettir. İnsan aklı, mantıklı ve tutarlı olanı tercih eder. Akıllı insanlarda bu konuda oldukça titiz davrananlardır.
Şahsiyet, insanın örtüsüdür. Bu örtü ne kadar güzel olursa insanda o kadar güzel olur. Akıllı insanlar şahsiyet terbiyesine çok önem verirler. Olgun bir şahsiyet oluşturmak onların idealleri arasındadır.
Temkinli ve Tedbirli insanlardır: Umursamazlık ve boşverilicik o insanların yapısında olmadığı için, yaptığı her işte, on ölçer bir biçerler. Aceleci ve rahat davranmazlar. Tedbirli ve temkinli insanlardır. Her zaman üç beş hamle sonrasını düşünerek hareket ederler. Çoğu zaman soğukkanlı ve mantıklı davranırlar.
Düşünen insanlardır:
Düşünmek Allah'ın insana vermiş olduğu harukulade bir yetenektir. Akıllı insanlar bu müthiş yeteneğin farkına varmış inceden düşünen insanlardır. Doğru ve saf düşünmek onlar için herşeyin başında gelir. Çünki düşünmeden hareket etmenin gelişi güzel davranmak olduğunu iyi bilirler. Allah'ın insana vermiş olduğu bu yeteneği, amacına uygun olarak kullanırlar.
Hiçbirşeyin Aşırı Bağımlısı Değillerdir; Bağımlılık, birşeye tutkuyla bağlanmak, yönelmek adeta ona esir düşmektir. Akıllı insanlar bunu çok iyi bildikleri için hemen hiçbirşeyin aşırı bağımlısı değillerdir. Bağımlılık zayılıktır, bağımlılık iradesizliktir aslında bağımlılık birtür hastalıktır. Akıllı insanlar zihin ve beden sağlığına çok değer verir. Bağımlılık yapan fiziki yada zihni her türlü durumdan uzak durmaya çalışırlar.
Eşyayı Kullanırlar Ama Eşyanın Kendilerini Kullanmasına İzin Vermezler; İnsan hayatta yaşarken birçok eşyaya ihtiyaç duyulan bu şeyler, kişinin hayatında son derece etkilidir. Bu doğal bir fitneyi beraberinde getirecektir. Akıllı insanlar çevresindeki eşyaya hakimdir ve onu kullanırlar, ancak eşyanın onu kullanmasına asla müsade etmezler.
Her insan yapısının olumlu ve olumsuz yönleri olduğu gibi akıllı insanlarında olumsuz yönleri vardır.
Akıllı İnsanların Olumsuz Yönleri
Aklına Fazla güvenebilirler; Akıllı insanlar hemen herşeyi düşünerek yaptığı için bu konularda doğal bir özgüven duygusu oluşabilir. Bu bazen akılla her şeyin çözülebileceği duygusunu doğorurki bu son derece hatalı bir durumdur. Eğer buna dikkat edilmezse " akılcılık " ortaya çıkmış olacaktır
Akıllı İnsanların Bazıları Kibirli Olabilirler; Akıllı insanlar birçok konuda başarılı oldukları için bazıları ne yazıkki kendini beğenmiş ve kibirli insanlar halini alabilirler Buda onların kişisel çelişkileridir.
Akıllı İnsanların Bazılarında Ukalalık ve Çok bilmişlik Görülebilir; Başarı karşısında şımarmak insanın doğasına yerleştirilmiş bir"fitnedir"Akıllı insanlar bu tuzağa zaman zaman düşebilirler. Çevresinde çok bilmiş bir edayla dolaşabilir ve insanları rahatsız edebilirler.
Akıllı insanların Bazısı Bir az Kuralcı  Olurlar; Disiplinli ve ileriye dönük yaşayan insanlarda kuralcılıkta kendiliğinden baş gösterir. Buda onların bir abartısı, hatta açmazıdır. Herzeki kendileri gibi kuralcı yapmaya kalkabilirler. Bu durum özü doğru, uslubu yanlış bir durumdur.
Sonuç olarak, tüm bu olmsuz durumlara karşın akıllı, insanlar artıları eksilerinden oldukça fazla olan insanlardır. Hemen şunu belirtelimki normal bir akla sahip herkez dürüst ve disiplinli bir çalışmayla akıllı insanlar dairesine dahil olabilirler.Bu, kişinin iyi niyetli istemesi  ve çabasına bağlıdır.
Allah indinde akıllı insan, tüm bu saydıklarımızla birlikte vahyi ciddiye alan ve yüzü ahirete dönük yaşayandır.

Allah için            akledenleri Allah sever....          




--------------------------------------------------------------
RAHMAN ve RAHİM olan ALLAHın adı ile ..
09/29/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***