REKLAM

Paylaş:
RSS 1.0     RSS 2.0

Toplam bakislar: 1656 - Toplam yanitlar: 0

GONDEREN: stroyy on 04/13/2009 16:28:01


Küresel ısınma hakkında basın yayın organları bağıra çağıra bilgi ve uyarılar vermeye tam gaz devam ederken acaba kaç kişi bu konu hakkında bilgilenmek ve önlem almak adına ufacık hamlede, girişimde bulundu… Peki küresel ısınma nedir?

“Karbondioksit ve diğer gazlar güneş ısısını atmosferde tutarak gezegenin yüzeyinin ısınmasına yol açar. Bu ısınma iyi bir olaydır çünkü gezegenimizin yaşanacak bir yer olmasını sağlar. Bunun yanında kömür, gaz, petrol gibi fosil yakıtları tüketerek ve ağaçları keserek dünyanın atmosferindeki karbondioksit oranını yükseltmiş durumdayız ki bu da sıcaklıkların sürekli yükselmesine neden oluyor.

Bilim adamlarının birçoğu küresel ısınmanın gerçekliği konusunda hemfikir, küresel ısınmanın aktif bir şekilde devam ettiğini, bunun doğal bir olay olmaktan çok insanların aktiviteleri sonucunda oluştuğunu söylüyorlar. Kanıtları ise çok kuvvetli ve inkar edilemez düzeyde. Değişimleri şu anda da gözlemleyebiliyoruz. Buzullar eriyor, birçok hayvan ve bitki yaşam alanlarının dışına çıkmak zorunda kalıyor, ciddi boyuttaki fırtınaların ve kuraklıkların sayısı artıyor. 4. ve 5. kategorideki kasırgaların sayısı son 30 yılda iki katına çıktı. Sıtma hastalığı Kolombiya Andları gibi denizden 2000 metre yüksek yerlere de yayılmaya başladı. Son on yılda Grönland' da eriyen buzulların oluşturduğu akıntı iki katına çıktı.

En az 279 çeşit bitki ve hayvan türü küresel ısınmanın etkisiyle kutuplara doğru harekete geçti. Isınma devam ederse, bu büyük bir felakete yol açabilir. Küresel ısınma sebebiyle ölen insan sayısı sadece 25 yılda iki katına çıkacak ki bu da yılda 300 bin kişi ediyor.

Dünyada deniz seviyesi 6 metreden fazla yükselebilir, bu da Grönland' daki ve Antarktika' daki üst buz tabakasının kaybına yol açar, dünyanın birçok yerinde kıyı bölgeleri zarar görür. Sıcak hava dalgaları daha sık ve daha yoğun olacak. Kuraklıklar ve yangınlar çok daha sık görülecek. 2050 yılına kadar Kuzey Kutup Denizi' nde yazları buzul kalmayabilir. Bir milyondan fazla tür 2050' ye kadar yok olma tehlikesinde.

Hiç şüphe yok ki bu problemi çözebiliriz. Aslında, bunu yapmak için ahlaki bir zorunluluğumuz da var. Günlük hayatta yaptığınız şeylerin bir kaçında yapacağınız küçük değişiklikler küresel ısınmayı durdurmak için büyük farklar yaratabilir.”

Ne yapabilirim nasıl faydalı olabilirim diye düşünmeyin, düşünmek için bile zaman harcamanızı istemediğim için yapmanız, daha doğrusu yapmamız gerekenleri hemen aktarayım.

“Evlerden yayılan emisyonların çoğunun sebebi elektrik ve ısınma elde etmek için yakılan fosil yakıtlarıdır. Enerjiyi daha verimli kullanarak evden yayılan emisyonları azaltabilir ve faturalarınızı %30' dan fazla azaltabilirsiniz. Standart akkor lambanızı floresan (CFL) bir lamba ile değiştirin. CFL normal bir lambanın kullandığı enerjinin %60'ından daha azını kullanır. Bu basit değişiklik yılda 150 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır.

Kalorifer kazanı ve klimalarınızdaki filtreleri temizleyin ya da yenileyin. Kirli bir filtreyi temizlemek yılda 175 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır. Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi fişten çıkartın. Saç kurutma aletleri, cep telefonu şarjları ve televizyonlar kapalı olsalar bile enerji harcamaya devam ederler. Elektronik aletlerdeki saatleri çalıştırmak ve hafıza çiplerini hazır tutmak için harcanan enerji, evde harcanan toplam enerjinin %5' ini oluşturuyor ve atmosfere yılda 18 milyon ton karbon bırakıyor. Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi kapatın. Televizyonunuzu, müzik setinizi, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapatmak yılda tonlarca karbondioksit tasarrufu sağlar. Sıcak su kullanımınızı azaltın, suyu ısıtmak için çok enerji harcamak gerekiyor. Daha verimli çalışan ve az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.
Bulaşık makinenizi sadece tamamen dolu olduğu zamanlarda çalıştırın ve enerji tasarrufu ayarında kullanın. Bu şekilde yılda 50 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Ağaç dikin. Sadece bir ağaç, yaşamı boyunca bir ton karbondioksit emilimi gerçekleştirir. Ağaçların oluşturacağı gölge, havalandırma masrafınızı %15' e kadar azaltabilir. Alabildiğiniz kadar organik gıda alın. Organik gübreler geleneksel gübrelere göre karbondioksiti daha yüksek seviyede yakar ve depolar. Eğer bütün soya fasulyelerini ve mısırları organik olarak üretseydik atmosferden 290 milyar kg karbondioksiti uzaklaştırmış olurduk. Fazla paketlenmiş ürünlerden kaçının
Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz. Daha az et yiyin. Metan en önemli ikinci sera gazıdır ve sığırlar en çok metan yayıcılardandır. Otla beslenmeleri ve çift mideli olmaları metan üretmelerine sebep olur ve bu gazı her nefes verişlerinde atmosfere salarlar. Arabanızın motor ayarlarına dikkat edin. Düzenli bakım, yakıt verimliliğini ve gaz emisyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Araba sahiplerinin sadece %1' i arabalarını düzenli olarak kontrol ettirse, 500 milyon kg karbondioksit atmosferimizden uzak durur.”

İşte durum bundan ibaret ve aslına bakılırsa yapmamız gerekenler de çok zor şeyler de değil.

Mahvettiğimiz doğayı eski haline getirmemizin imkansız olduğu bilincine varmamız için zamanımız yok.

Yaşamak sadece nefes almak, para kazanmak, kazancımızı geleceğimizi kurtarmak adına yaptığımız yatırımlarımız, sevdiklerimizin mutluluğu, aşık olmak, sevmek, sevilmek, yemek yemek kadar sınırları belirlenmiş bir kalıpsal değil. Yaşamak aynı zamanda yaşadığımız doğaya da zarar vermemek ve yaşamın devamı için ardımızda bırakabileceğimiz bir doğadır.

Ortalama 50 ila 60 yıl arasında değişen insan yaşamının, yaşantısının verdiği zararı engellemek, en aza indirgemek çok da zor değil. Bilinçli toplum olma yolunda ilerlediğimizi düşünmekse hayal olmaması gerektiği kadar ciddi bir gerçek.

Bize bir şey olmaz (!) aman bana ne dünya derdinden nasılsa bir çözümü bulunur mantığı ise cehaletin ta kendisidir.

Bizlere verilmiş olan hayatı, bizlere sunulmuş nimetleri tüketerek değil, nimetlerden faydalanıp onlar yerine bırakabileceğimiz şeyleri de göz ardı etmeksizin yaşamak en doğrusu.

Her şey zor kaldı ki yaşamaktan bahsediyoruz tabi ki kolay olmayacak.

Sınırlarınızı ortadan kaldırın ve bir an önce bütün dünyanın çığlık çığlığa bağırdığı gerçekleri artık duyun. Küresel ısınmayla ilgili tırnak (“ “) içinde sizlere ilettiğim gerçekler Greenpeace’ in resmi bildirimlerinden bazılarıdır. Bu bildirimde yer alan bilgiler, daha çok kişiye ulaşabilmesi adına ve yazının gençlerle ilgili, gençlere dair bir platformda yayınlanmasının da bazı şeyleri değiştirebileceğine etkili olacağı inancımla doğaya verdiğimiz zararın telafisi için kullanılmıştır.

Yaşamak güzelliklerle güzel, onlara sahip çıkalım. Zararın neresinden dönülürse kardır sözünü ise aklımızdan hiç çıkarmayalım

(ç)alıntı

11/23/2024



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***