REKLAM
BLOGLAR  
 
RSS
Allah Dilediğini Yapar, Diye Ahireti Yaratmayabilir mi?
Gönderme zamanı 09/16/2010 23:50:52 by safirden

Allah Dilediğini Yapar, Diye Ahireti Yaratmayabilir mi?

Allah'ın isim ve sıfatlarının mana ve hükümleri bir birlerinden ayrı ve farklıdır. Her bir isim ve sıfatın tecelli ve fiilleri de ayrı ve farklı oluyor. Allah’ın bu isim ve sıfatlarının ezeli ve ebedi olması, Allah’ın kendisi tarafından kontrol edilemeyeceği anlamına gelmez.

Mesela, Onun kudreti sonsuz, her şeye gücü yeter. Ama bu kudret sıfatı, ilim ve iradeden de bağımsız hareket etmez. Tabiri caiz ise, koordineli ve uyum içinde çalışırılar.

Bu da şu manayı akla getiriyor: Allah’ın kendine ait ilahi bir ahlak anlayışı var mıdır? Varsa, uyması ona bir zorunluluk mudur?

Allah’ın her bir isim ve sıfatının mana ve hükümleri Allah için bir ilahi ahlak hükmündedir. Ve bunları tatbik etmesi, belki ona vacip ve zaruret değildir. Ama aksini düşünmekte yanlış olur. Allah’ın kudreti, cennetlik birini, cehenneme atabilir. Ama adalet isminin mana ve hükmü buna müsaade etmez, diyebiliriz.

Nasıl bir isim kainatı istila ile tecelli etme kabiliyetinde iken, başka bir isim onu mizana sokar ve tecellisini sınırlandırır. Aynen bunun gibi, Allah’ın, mülkünde dilediği gibi tasarruf etme manası da sair isimleri mizana koyar ve ona göre hareket eder.

Buradan -haşa- Allah’ın iradesine ve keyfiliğine bir zarar gelmez. Zira onları sevk eden de zaten kendisidir. Bu meseleyi, kulun Allah’a hak iddia etmesi açısından değil de, İlahi ahlak açısından değerlendirmek gerekir. Allah’ın adaleti ve vaadi iki türlü görünür. Biri kelam ve söz vermek şeklinde, Kur'an'da olduğu gibi, diğeri icraat ve fiil şeklinde görünür.  Allah, kainatı ve içindekileri adaletle inşa etmiş ve kurgulamıştır. Yani, fiili ile söz vermiştir. Onun rağmına hareket etmesi, hem hikmetsiz, hem de adaletsizlik olur. Bu da Allah’ın ilahi ahlakına yakışmaz. Lüzumlulukla, zaruret farklı şeylerdir. Allah için zaruret olamaz. Ama, isminin lazımı ve lüzumu olabilir. Bu onun iradesine sınırlama anlamına gelmez. Allah’ın isimlerinin lazımına ve gereğine zıt hareket etmesi, çirkinlik olur ama Allah, bu çirkinliği yapmaktan münezzehtir.

Etiketler: Nurpenceresi



Paylaş:



Görüntülenen 1 - 1 arasi, toplam 1 Yorum mevcut

Gönderen: magen1234
05/09/2014 08:22:05
off the shoulder dress Reporter Wu Wei Group lately noted the function of PHS enterprise has entered the countdown to delisting,Christian Louboutin Yotruche 70 python impact pumps, the stability of subsequent 12 months, cheap dresses Louboutin for sale, tariffs will likely be instantly transferred towards the PHS 3G account. China Telecom Shanghai yesterday to a reporter inquired about issues associated for the organization was knowledgeable that,Chrsitian Louboutin Attractive Sling Glittered Stiletto Nude 2014 prom dresses , as at current,wholesale, China Telecom hasn"t but acquired authorities departments around the wants of PHS people in January one 2013 for processes for withdrawal network needs. China Telecom because the backbone from the nationwide substantial telecommunications corporations,Christian louboutin outlets, will carry on to create PHS buyer services and retain the reliable rights and interests of customers of PHS network.discovered the PHS small business isn"t only the operation of China Telecom,Louboutin sales and profits, China Unicom also operates connected companies



*** SanalKahve.com 2008-2023 ***